18
Thu, Jul

Herbarijum

Kantarion ili gospina trava poznat je po svom antibakterijskom i antivirusnom djelovanju, a zahvaljujući protivupalnom djelovanju koristi se kod rana i opekotina.

Kantarion ili gospina trava poznat je po svom antibakterijskom i antivirusnom djelovanju, a zahvaljujući protivupalnom djelovanju koristi se kod rana i opekotina.

Takođe12 se upotrebljava kod čira na želucu, a koristi se i za smanjenje bola kod gastritisa.
Posljednjih godina kantarion je postao sve popularnije sredstvo u borbi protiv depresije, a postoje i brojna naučna istraživanja koja potvrđuju ovakvu upotrebu. Primjenjuje se kod blagih i umjerenih depresija. U poreantidepresivima kantarion je jednako djelotvoran, a pokazuje i manje negativnih posljedica. Kantarion se koristi kod depresije, strahova, poremećaja raspoloženja u menopauzi, opsesivno-kompulsivnog poremećaja i sezonskih depresija (javljaju se tokom zimskih mjeseci zbog nedostatka sunčeve svjetlosti).

Istraživanja su pokazala da ima pozitivan učinak u liječenju HIV-a i hepatitisa C. Vaginalete kantariona primjenjuju se za dezinfekciju, jer imaju široko antibakterijsko djelovanje. Kantarion se primjenjuje za terapiju naglih promjena raspoloženja kod žena u menopauzi, kao i kod noćnog mokrenja.

Veoma je popularan i kod povreda kože, rana, posjekotina i uboda. Tradicionalno ulje kantariona primjenjuje se za smanjenje bolova, a masti napravljene na bazi ulja kantariona koriste se kod povreda, upalnih procesa na koži, opekotina, za zarastanje rana, ubode insekata, hemoroida.


Sta34 kazu naučna istraživanja


Kantarion je odobren kao lijek za upotrebu kod blagih i umjerenih depresija u Nemačkoj, a priznat je i od Svjetske zdravstvene organizacije. U Njemačkoj je registrovan kao lijek koji se izdaje na ljekarski recept, tj. nije u slobodnoj prodaji kao kod nas. Razlog tome je, što ima brojne posljedice koje su u kombinaciji s drugim lijekovima, najčešće povećava njihovo izlučivanje, pa tako dolazi do smanjenja ili potpunog gubitka njihovog djelovanja.

Kako djeluje kantarion?

U prošlosti je smatrano da je hipericin najznačajnija aktivna komponenta kantariona, ali danas se zna da su i brojni drugi sastojci odgovorni za njegovo djelovanje, a sve veći značaj hiperforina. Kantarion sprječava razgradnju neurotransmitera serotonina, dopamina, norepinefrina, koji su odgovorni za dobro raspoloženje i na taj način smanjuje simptome depresije. Na isti način djeluju i antidepresivni lijekovi SSRI (selektivni inhibitori preuzimanja serotonina), MAO-inhibitori.

Kantarion56 doprinosi u tretmanu svih procesa na koži i površinskih rana tako što smanjuje upalne procese kože. Budući da sadrži fotosenzitivne komponente, treba imati na umu mogućnosti razvoja reakcija kod osjetljivih osoba, posebno u ljetnim mjesecima. Kantarion djeluje protiv brojnih Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija i virusa (influenzy virus, herpes simplex virus tip 1 i 2, citomegalovirus, hepatitis C).

Neka istraživanja pokazala su da kantarion sprječava razvoj malignih stanica, ali ovo nije još nije klinički potvrđeno. Kantarion sadrži i melatonin, koji se luči u organizmu te uravnotežuje san, djeluje i kod nesanice.

Nemate pravo da postavite komentar