25
Thu, Apr

Planinarenje

Ove godine se navršava 70 godina od prvog uspona na Mont Everest daleke 1953. Za prethodnih sedam decenija razni pojedinci su svojom nogom kročili na najvišu tačku naše planete. Međutim, dosta je onih koji su svoju ambiciju platili najskupljom cijenom, svojim životom.

Ove godine se navršava 70 godina od prvog uspona na Mont Everest daleke 1953. Za prethodnih sedam decenija razni pojedinci su svojom nogom kročili na najvišu tačku naše planete. Međutim, dosta je onih koji su svoju ambiciju platili najskupljom cijenom, svojim životom.

001 NadevBenJehuda

Danas,vašoj pažnji preporučujemo čudesnu priču o spašavanju dva života na Everestu 2012 godine kada se 24-godišnji izraelski penjač Nadav Ben Jehuda nalazio na samo 300 metara od vrha Mont Everesta ali je odustao od svog sna o usponu najvišeg vrha planete kako bi spasio povrijeđenog turskog alpinistu.

Ben-Jehuda je incident opisao na sledeći način:

"Prošao sam pored dva ljudska tijela koja su bila još uvjek topla. Shvatajući da umiru i da više nemaju snage za kretanje, alpinisti bez snage otpuzali su u stranu, pali u komu i umirali, a oni koji su nastavili da se kreću zaobilazili bi ih.

002 NadevBenJehuda

Jednog sam odmah prepoznao, bio je to Ajdin Irmak iz Turske, sreli smo ga u kampu. Bio je u nesvjesti, nije imao rukavice, kiseonik, ranac, a uklonjena mu je bila i kaciga. Čekao je kraj. Drugi penjači su prolazili pored njega ne maknuvši ni prstom, ali ja sam znao da ako budem prošao pored njega i ostavio ga tu, da će umrijeti. Barem sam mogao da pokušam da ga spasim.

Ajdin i ja počeli smo da silazimo, to je trajalo 9 sati. Bilo je vrlo teško nositi ga na sebi jer je bio težak. Na momente bi se povratio, ali onda se opet onesvijestio. Kada je najzad došao sebi, počeo je da vrišti od bolova i to nam je još više otežavalo spuštanje. Vrlo sporo smo se spuštali na dole, a u jednom trenutku mi se slomila maska za kiseonik. Nešto kasnije sreli smo penjača iz Malezije, koji je takođe bio na ivici snage. Bilo je jasno da je postalo potpuno nemoguće ići dalje. Penjače koje sam sretao usput molio sam da mi daju malo kiseonika za dvojicu ranjenih, i neki su pristali da pomognu.

003 NadevBenJehuda

Nekako smo došli do kampa. Helikopter ih je evakuisao i prevezao do bolnice u Katmanduu.”

Svi su imali ozbiljne promrzline. Nadev Ben-Jehuda je takođe imao ozbiljne promrzline prstiju jer je tokom akcije spašavanja morao da skine rukavice.

"Suočio sam se sa izazovom, biti najmlađi Izraelac koji se ikada popeo na Mont Everest, što bi bilo sjajno za moju karijeru, ili pokušati da spasem dva života. Izabrao sam drugu opciju i uspio sam to da učinim. Hvala svima koji su mi pomogli u pripremi i podučavanju. To mi je dalo dovoljno snage da uspijem da se sam spustim sa dvoje ljudi kojima je bila potrebna pomoć."

- Nadev Ben-Jehuda, 2012. godine.

Nemate pravo da postavite komentar