29
Sun, Jan

Mačke se baš ne “otvaraju kao knjige”. One su tajanstvene životinje, a ove činjenice možda ni vi niste znali. Mislite da poznajete svog ljubimca? Provjerite!

Neka vaša sljedeća destinacija bude jedan od srpskih bisera.

Kao što već znate Bosna i Hercegovina je većim dijelom planinska zemlja. Planine su bogate termalnim izvorima i rudnim nalazištima, a izolovanost pojedinih područja dovela je do razvoja i očuvanja endemskih vrsta flore i faune.

Zoo

Mrmoti su jedna od 14 vrsta džinovskih vjeverica koje se nalaze prvenstveno na teritoriji Sjeverne Amerike i Evroazije.

Zoo

Aljaski malamut je velika rasa psa koja je prvobitno bila uzgajana zbog svoje snage i izdržljivosti za vuču teških tereta. Sličan je drugim arktičkim rasama kao što su haski, špic, grenlandski pas, kanadski eskimski pas, sibirski haski i samojed.

Zoo

Ostrvo Rotnest blizu Perta u Australiji je primarni dom kuoke, vrste tobolčara (lat.Setonik brachiurus).

 

Tokom hladnijih dana koji nam dolaze ljudski organizmi su pod mnogobrojnim zdravstvenim iskušenjima pa bi trebalo povesti računa o dovoljnom unosu zdravih supstanci, prije svega misleći na zadovoljavanje potreba organizma za vitaminima i mineralima.

 

Ovu biljčicu sigurno ste vidjeli na poljima - raste kao korov, a pažnju svakog pogleda privlači neobičnom nijansom svijetloplave boje.

 

Ukoliko mislite da začini služe samo za poboljšanje ukusa hrane, varate se.

Jako je bitno kako jedemo pri trošenju energije u sportovima u prirodi. Hranu treba rasporediti na doručak, ručak, užine i večeru s tim da na turu nikada ne idemo sa punim stomakom, tj. za doručak jedite malo, a za ručak i večeru obimno i dosta.

21. marta počinje proljeće, dajemo vam jedan zanimljivi tekst o dobijanju vode iz stabala!

Na kampovanjim se uglavnom priprema hrana bez dezerta.