27
Sat, Apr

Ostali sportovi

Boldering je grana sportskog penjanja koja podrazumijeva penjanje kratkih smjerova bez korišćenja tehničke opreme za osiguravanje od pada.

Boldering je grana sportskog penjanja koja podrazumijeva penjanje kratkih smjerova bez korišćenja tehničke opreme za osiguravanje od pada.

001 boldering

Bolder smjer rijetko prevazilazi visinu od 7 metara a predstavlja kako fizički tako i psihički izazov. Vještina bolderinga zahtijeva izuzetnu fizičku kondiciju i tehniku. Međutim, i slabiji penjači se takođe mogu oprobati u ovom sportu, iz prostog razloga zato što je zabavan i u njemu se jako brzo napreduje.

Penjanje smjerova u stijenama ima dugu istoriju, ali boldering kao sport se razvio u Evropi u kasnom 19. vijeku. U današnje vrijeme počeo je da se kategoriše i kao ekstremni sport. Postoje razne površine koje se mogu koristiti za boldering. Prva je, naravno, bolder smjer na velikoj stijeni. Uspješan bolder problem ili izazov se obično završava na samom vrhu te stijene.

003 bolderingTakođe postoje i bolderi koji se zasnivaju na kretanju u stranu u samom podožiju neke stijene, kao i penjanje smjerova - problema na vještačkim stijenama, do poslednjeg hvatišta u smjeru. Boldering vještina se može primijeniti na penjanje zgrada, što se naziva „buildering“ ili „urban climbing“. Oprema za boldering je osnovna, dakle penjač prilikom uspona koristi penjačice i vrećicu sa magnezijumom. Većina penjača prilikom penjanja, radi bezbednosti, u podnožiju stijene postavlja takozvani “crash pad”, mekani sloj specijalno dizajniranog sunđera koji služi da ublaži eventualni pad prilikom penjanja.

Boldering kao i sportsko penjanje je u Crnoj Gori sport u razvoju. Crna Gora i ako bogata stijenama nema baš veliki broj uređenih penjačkih poligona, kao ni poligona za bouldering, ali mladi penjači se svakog dana trude da približe ovu vrstu sporta široj javnosti, pa je u tu svrhu nastala i mobilna aplikacija Montenegro bouldering koju je izradio Ilija Gračanin. Aplikacija je zamišljena da funkcioniše kao vodič u kome se nalaze potrebne informacije o boulder smjerovima na trenutno pet poligona u Crnoj Gori i potpuno je besplatna u Play prodavnici za Android uređaje.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ilija97.montenegrobouldering

Nemate pravo da postavite komentar