18
Thu, Jul

Herbarijum

Magične pečurke mogu "resetovati" aktivnost određenih putanja u mozgu, koje igraju ulogu u razvoju depresije, pokazala je nova studija.

Magične pečurke mogu "resetovati" aktivnost određenih putanja u mozgu, koje igraju ulogu u razvoju depresije, pokazala je nova studija.

pecurke1Psihodelici su pokazali obećavajuće rezultate u liječenju depresije i bolesti zavisnosti i to u nekoliko kliničkih ispitivanja tokom posljednje decenije. 

Istraživači Imperijal koledža u Londonu koristili su psilocibin, psihoaktivnu supstancu koja se prirodno javlja u takozvanim "magičnim pečurkama", kako bi liječili manji broj pacijenata oboljelih od depresije. 

Oni su pratili njihove funkcije mozga prije i posle uzimanja terapije. 

Slike mozga pacijenata otkrivaju promjene u aktivnosti mozga koje se povezuju sa smanjenjem simptoma depresije, a takav efekat trajao je i do pet nedelja kasnije. 

pecurkeDr Robin Karhart Heris, vođa istraživačkog tima koji se bavio psihodelicima, kaže da su po prvi put primjetili jasne promjene u aktivnosti mozga kod depresivnih ljudi liječenih psilocibinom, pošto nisu reagovali na konvencionalne terapije. 

"Nekoliko naših pacijenata opisalo je osjećanje 'resetovanja' posle tretmana i često su koristili analogije sa kompjuterima. Na primjer, jedan je rekao da ima osjećaj da mu se mozak defragmentisao, poput kompjuterskog hard diska, a drugi je upotrebio riječ 'rebutovao'", kaže dr Heris. 

"Psilocibin možda ovim ljudima daje privremeni podstrek koji im je potreban da izađu iz depresivnog stanja i rezultati skenera mozga zaista potvrđuju analogiju sa 'resetovanjem'. Slični efekti se postižu elektrokonvulzijama". 

Za potrebe studije, objavljene u "Scientific Reports" 20 pacijenata otpornih na postojeće ljekove protiv depresije, dobili su 10 mg psilocibina, a nedelju dana kasnije 25 mg. 

Neposredno nakon tretmana psilocibinom, pacijenti su bjeležili smanjenje simptoma depresije, poboljšanje raspoloženja i ublažen stres. 

MRI je pokazao smanjen protok krvi u amigdali, maloj regiji mozga koja je zadužena za osjećanje straha i stres. 

Plan je da se psilocibin testira u poređenju sa vodećim antidepresivima, a istraživanje je zakazano za početak sledeće godine, prenosi B92.

Nemate pravo da postavite komentar