23
Tue, Apr

U svijetu

Ove nevjerovatne formacije u obliku spiralnih stubova pronađene su na obali jezera Krouli u Kaliforniji, SAD. Kameni stubovi i do 6 metara visoki, povezani su lukovima, kao da su dio drevnog mavarskog hrama.

Ove nevjerovatne formacije u obliku spiralnih stubova pronađene su na obali jezera Krouli u Kaliforniji, SAD. Kameni stubovi i do 6 metara visoki, povezani su lukovima, kao da su dio drevnog mavarskog hrama.

001 Crowley Lake Columns

Bili su zakopani i sakriveni eonima sve dok talasi koji udaraju od obalu nisu počeli da izrezuju mekši materijal u podnožju litica.

Istraživači iz studije na Univerzitetu Berkelej, su utvrdili da su stubovi nastali tako što je hladna voda curila u - i para koja se digla iz - vrućeg vulkanskog pepela izbačenog kataklizmičkom eksplozijom prije 760.000 godina.

Eksplozija, 2.000 puta veća od erupcije planine St. Helens 1980. godine, stvorila je Long Valej dolinu, masivni ponor koji uključuje oblast Mamut Lakes. Takođe je pokrivao veći dio istočne Sijera Nevade.

002 Crowley Lake ColumnsStubovi su počeli da se formiraju dok je topljenje snijega prodiralo u još vrući tuf. Voda je proključala, stvarajući "jednako raspoređene konvekcijske ćelije slične toplotnim cijevima", navodi se u studiji.

Analize rendgenskih zraka i elektronskih mikroskopa uzoraka stubova otkrile su da su mali prostori u ovim konvekcijskim cijevima zacementirani mineralima otpornim na eroziju.

003 Crowley Lake Columns

Edvard V. Hildret, geolog istraživač iz Geološkog zavoda SAD i stručnjak za istoriju kaldere Long Valej doline i hemiju njenog tufa, pozdravlja iznenadno interesovanje za stubove, do kojih se može stići čamcem pa i pješke. Više analiza moglo bi pomoći naučnicima da bolje razumiju koliko su se stubovi brzo učvrstili, kao i hemiju i temperature koje su proizvele njihov razmak, širinu, visinu i sastav.

Među ostalim istraživačima koji istražuju kolone je Robin Vham, diplomirani student geologije u državi Cal State Sacramento, čija predložena teza uključuje mapiranje njihovih preciznih lokacija i upoređivanje njihovih karakteristika sa karakteristikama sličnih formacija u Novom Meksiku i Meksiku.

Nemate pravo da postavite komentar