25
Thu, Jul

Planinarenje

Film Broad Peak je najnoviji film o jednoj od najvećih priča visokogorskih uspona!

Film Broad Peak je najnoviji film o jednoj od najvećih priča visokogorskih uspona!

001 broad peak

Poljski alpinista Maciej Berbeka je želio da se popne na čuveni K2, a ne na Broad Peak, ali je vreme odbilo da sarađuje sa poljskom ekspedicijom daleke 1988. godine. Alek Lvov i Berbeka nisu hteli da se vrate kući praznih ruku. Oni su ubijedili vođu ekspedicije Andžeja Zavaru da im dozvoli da pokušaju obližnji Broad Peak u brzom alpskom stilu.

 

Ono što se sledeće dogodilo na Broad Peak-u zauvjek će obilježiti Berbekin život i zaslužiti svoje mjesto u  istoriji zimskog planinarenja na velikim visinama.

002 broad peakDogodilo se nešto što je poznato alpinistima širom svijeta i danas. Berbeka se popeo i spustio sa planine, preživjevši pritom loše vremenske uslove na ovom osamhiljadašu, vjerujući da je stigao na vrh. Ali kao i mnogi drugi, on je stao na kratko, na varljivom Rocki Summitu, koji predstavlja predzadnji vrh pred uspon na najviši vrh Broad Pika.

 

Samo propuštanje vrha mu je slomilo srce. Iako su mu se fizičke rane dvije noći na otvorenom zaliječile, osećaj neuspeha, frustracije i izdaje trajao je 25 godina. Onda se 2013. ukazala nova prilika da završi započeto. Ova životna drama jednog od najpoznatijih poljskih planinara ekranizovana je prošle godine i odmah dobila niz nagrada u svijetu kinematografije i alpinizma.  

Film “Broad peak” je definitivno ostvarenje koje zaslužuje svoje mjesto na vašoj listi filmova.

 

 

Pogledajte trejler koji će vas sigurno zainteresovati:

Nemate pravo da postavite komentar