27
Sat, Apr

Zoo

Mrmoti su jedna od 14 vrsta džinovskih vjeverica koje se nalaze prvenstveno na teritoriji Sjeverne Amerike i Evroazije.

Mrmoti su jedna od 14 vrsta džinovskih vjeverica koje se nalaze prvenstveno na teritoriji Sjeverne Amerike i Evroazije.

002 mrmoti

 

Ovi glodari su veliki i teški, težine od 3 do 7 kg, u zavisnosti od vrste. Mrmoti su pogodni za život u hladnim sredinama i imaju male uši prekrivene krznom, kratke, zdepaste noge i jake kandže za kopanje. Dužina njihovog tijela iznosi 30 do 60 cm a kratak, žbunasti rep je dugačak 10 do 25 cm. Njihovo dugo, gusto krzno je blago grubo i može biti žućkasto smeđe boje kao i razne varijacije smeđe, crvenkasto braon, crne ili mješavine sive i bijele.

 

Životni prostor mrmota se nalazi sjeverno od Meksika i u Evroaziji od evropskih Alpa preko sjeverno-centralne Azije, Himalaja i sjeveroistočnog Sibira do poluostrva Kamčatka. Naseljavaju otvoreno područje u planinama i ravnicama, preferirajući planinske livade, stepe, tundre i rubove šuma. Svi žive u jazbinama koje iskopavaju, a većina planinskih vrsta gradi jame ispod polja kamenjara, stjenovitih padina i pukotina u liticama. Ovaj teren pruža zaštitu od predatora. Stijene i litice takođe služe kao mjesta za posmatranje gdje mrmoti sjede uspravno gledajući kako kopnene tako i vazdušne grabljivce. Kada su uznemireni, marmoti emituju oštar, prodoran zvižduk i jure do svojih jazbina ako opasnost i dalje postoji.

 

001 mrmotiMrmoti su aktivni tokom dana i skoro su u potpunosti vegetarijanci. Svi zimi hiberniraju, većina njih duboko, iako neki mogu izaći iz svojih jazbina na kratke periode tokom blagih zimskih dana. Tokom hibernacije žive od rezervi masti akumuliranih tokom ljeta. Sivi mrmot hibernira do devet mjeseci, a njegove rezerve masti iznose 20 procenata ukupne tjelesne težine. Mrmoti se pare ubrzo nakon što izađu iz hibernacije. Parenje traje oko mesec dana, a leglo od 4 ili 5 (zabilježeni ekstremi se kreću od 2 do 11 malih mrmota) se rađa u gnijezdu unutar jazbine.

 

Najbliži živi rođaci mrmota su vjeverice i prerijski psi. Evolucionu istoriju mrmota bilježe u Sjevernoj Americi fosili izumrlih vrsta iz kasne epohe miocena (prije 13,8 miliona do 5,3 miliona godina). U Evroaziji nema dokaza ranije od epohe pleistocena (prije 2,6 miliona do 11.700 godina).

U nastavku pogledajmo zanimljivu kompilaciju video snimaka o ovoj predivnoj životinji:

Nemate pravo da postavite komentar