29
Sun, Jan
Grid List

Na današnji dan prije 59 godina, 23.12.1963. godine osnovana je Gorska služba spašavanja. Tog dana izvedena je prva spasilačka akcija u Goliji.

Lijepo durmitorsko selo Bosača nalazi se na 1600 mnv i smatra se najvišim stalno naseljenim mjestom na Balkanu.

  

Od vajkada je zbog obilja padavina, neregulisanih vodotokova, samog geografskog položaja, (što su poznate specifićnosti komplikovanog kraškog terena), prostrano Nikšićko polje (67 kilometara kvadratnih) plavljeno i predstavljalo ne samo lokalni već i problem mnogo većih okvira, pišu Nikšićke novine.

Smješten u udaljenim sjeveroistočnim krajevima peruanske zadivljujuće Kordiljere Blanke, Alpamajo je jedna od najslikovitijih i najpopularnijih planinarskih destinacija u zemlji.

Vinikunka sa ružičastim i žutim prugama u Peruu poznata i pod nazivom „Dugina planina“ izgleda kao da pripada drugoj planeti.

Kinematografija sa temama planinarstva doživjela je svoju ekspanziju u prethodnih desetak godina. Pažnju javnosti je naravno skrenulo ostvarenje Everest 2017 godine. Međutim, dvije godine ranije, urađen je film kome je trebalo malo duže vremena da se "probije" do očiju gledalaca. U pitanju je južnokorejski film Himalaji.