25
Thu, Apr

Zanimljivosti

Palićko jezero se nalazi osam km od Subotice, pored mjesta Palić, i značajan je turistički centar Vojvodine.

Palićko jezero se nalazi osam km od Subotice, pored mjesta Palić, i značajan je turistički centar Vojvodine.

Palicko jezeroPalicko jezero2Jezero zahvata površinu od 4,6 km². Prosječna dubina jezera je 1,9 m, najveća je 3,5 m, a turistički sektor zahvata 3,8 km² sa tri posebne plaže.

 Jezero je inače, podijeljeno na četiri sektora i bogato je ribom. U toku turističke sezone, temperatura vode se kreće između 18 i 25°C i prosječno ima oko 2100 sunčanih sati godišnje.

Još se krajem 18. vijeka znalo da jezerska voda i mulj imaju ljekovita svojstva. Prema ideji ljekara iz Subotice, 1845. je najpijre izgrađena gostionica "Donja trščara", što je bio temelj kasnije izgradnje Kupališta i Banje. Palicko jezero3Svoj procvat Palić doživljava nakon otvaranja pruge Budimpešta - Zemun 1883. i tramvajske linije do Subotice 1897.

Jezero je atraktivno prije svega kupačima, ali Palicko jezero4sam centar nudi i druge vidove zabave, sportske aktivnosti i obilazak rezervata prirode, posmatranje ptica, pješačke ture i foto-safari. Obala je veoma privlačna zbog svojih pješčanih sprudova, staza za bicikliste, kao i poligona za učenje vožnje. Jezero je bogato ribom i ovo daje priliku zaljubljenicima u pecanje za aktivan odmor. Centar pruža i mogućnosti za liječenje i oporavak. Jezersko blato je bogato važnim mineralima sa ljekovitim osobinama. Obala jezera je duga oko 17 km i cijelom svojom dužinom je uređena.Palicko jezero5

Zbog svoje geološko-ekološke vrijednosti Palićko jezero je zaštićeno područje i ima rang parka prirode. Floru jezera karakterišu akvatične vrste, a pronađena je rijetka vrsta orhideja močvarni kacun. U palićkom jezeru živi 19 vrsta riba, među kojima su: štuka, čikov, smuđ, šaran, sivi i bijeli tolstolobik.

Na području Palićkog jezera zabilježeno je 207 vrsta ptica, od kojih se 101 vrsta gnijezdi. Pet vrsta se nalazi na listi ugroženih prica u svijetu, 48 vrsta je ugroženo u Evropi, četiri imaju mali areal u svijetu, 86 je ugroženo i rijetko u Srbiji, dok 63 vrsta ima ekološki ili neki drugi značaj.

 (TO Srbije)

Nemate pravo da postavite komentar