25
Thu, Apr

U svijetu

Jadovnik je planina u jugozapadnoj Srbiji, jugoistočno od Prijepolja, i 15 km zapadno od Sjenice.

Jadovnik je planina u jugozapadnoj Srbiji, jugoistočno od Prijepolja, i 15 km zapadno od Sjenice.

planina srbijaplanina srbija1Dugačka je 12 km, sa najvišim vrhom Katunićem (1734 m). Središnji deo planine je izgrađen od trijaskih peščara i krečnjaka koji leže u dijabaz-rožnjačkom terenu, a jugoistočni od serpentina. Planina Jadovnik ima relativno zaravnjen vrh, dok je prosječna visina Jadovnika oko 1500 metara a njegovi obronci su pokriveni gustom bukovom i smrčevom šumom (u kojima caruje bjeloglavi sup), bogatom i retkom divljači što predstavlja izvanrednu destinaciju za planinarenje, pješačenje i okrepljujuće programe u prirodi. 

Sa jadovničkih visova pogled se širi na sve strane. Tu su kao na dlanu Prokletije, Bjelasica, Durmitor, Ljubišnja, Golija i Zlatar. Jadovnik je najjužnije izolovano nalazište Pančićeve omorike i mjesto na kome stanuju na stotine rijetkih biljnih i životinjskih vrsta. Na širokom temenu planine su pašnjaci i livade, po kojima su rasute kuće sela Stranjana i stočarske pojate.

planina srbija2planina srbija3Na Jadovniku su zime veoma hladne i oštre, sa snežnim pokrivačem debljine i do 3 metra. Vazduh je ovde čist i opojan. Rudo-Polje je poznata, prostrana ravan na sred Jadovnika, gde su se nekada odigravali vašari i borbe bikova, a u novije vrijeme turnir u fudbalu. 

Još jedan razlog zbog koga se posjeta Jadovniku mora naći na vašem planu putovanja je domaća hrana. Kajmak, sir, med, razne vrste pita, heljda, od koje lokalni domaćini pripremaju tradicionalne specijalitete, pršuta, suvo voće, šljivovica… i sve to bez bilo kakvih dodataka i pesticida. Kao poseban specijalitet mještani izdvajaju planinsku jagnjetinu, ali i rakiju od divljih krušaka i požeških šljiva. 

planina srbija4planina srbija5Veličanstveni vodopadi rijeke Sopotnice predstavljaju omiljenu destinaciju gostiju koji posećuju Jadovnik tokom ljetnjih mjeseci. Za njihovu veličanstvenost glavni “krivac” je rijeka Sopotnica čiji se tok obrušava sa 1070 na 1030 m nadmorske visine. U izvorišnom dijelu rijeka pravi nebrojene manje vodopade sa kojih se voda sakuplja u tri veća toka. Vodopadi koji od njih nastaju najatraktivniji su, a visoki su preko 20 metara. Voda rijeke Sopotnice je pitka. Uz vodopade, zanimljiva turistička atrakcija Sopotnice vodenice i valjarice, gdje se nekada mlelo žito i valjala sukna.

planina srbija79planina srbija6Posebnu draž planini daje i nestvarna klisura rijeke Mileševke, na površini od 297 ha. Posebno obilježje klisure je divljina, surovost, nepristupačnost, dubina ponora (preko 300 m), čije se strane vertikalno spuštaju prema rječnom dnu. Ovde se gnijezde bjeloglavi supovi, patuljasta sova, patuljasti orao, kraški i sivi soko, vrste koje se rijetko gdje mogu vidjeti u Srbiji. Zbog svojih ukupnih ornitoloških karakteristika ovo područje je proglašeno u Kembridžu 2000. godine za međunarodno značajno stanište ptica prema IBA projektu. 

Mileševski kraj predstavlja najveću kulturnu, ali i prirodnu riznicu opštine Prijepolje. Ovde možete posjetiti jednu od najvećih srpskih svetinja, Mileševu. Sagrađen je između 1219. i 1235. godine, i zadužbina je srpskog kralja Vladislava. Mileševa je bila vjekovima čuvar moštiju Sv. Save, od njegovog prenošenja iz Trnova (1236) do momenta kada ih Turci spaljuju na Vračaru 1594. godine. Stojeći pred freskom Belog Anđela zadrhtaće koljena svakom posjetiocu, jer je teško ostati ravnodušan pred ljepotom koja zasjenjuje.

(Dnevna doza geografije)

 

Nemate pravo da postavite komentar