20
Sat, Apr

Priroda

Štrbački buk predstavlja najviši i najspektakularniji vodopad na rijeci Uni, visine 24,5 metara i širine 40 metara, u blizini naselja Kulen Vakuf i Orašac, u neposrednoj blizini granice BiH sa Hrvatskom.

Štrbački buk predstavlja najviši i najspektakularniji vodopad na rijeci Uni, visine 24,5 metara i širine 40 metara, u blizini naselja Kulen Vakuf i Orašac, u neposrednoj blizini granice BiH sa Hrvatskom.

Vodopad Štrbački buk Nacionalni park Una BIH2Vodopad Štrbački buk Nacionalni park Una BIH1Štrbački buk čini nekoliko vodopada, a jedan drugom su u neposrednoj blizini. Vodopad je dio Nacionalnog parka Una i geomorfološki je spomenik prirode. Njegova nadmorska visina iznosi 294 m i uz vodopade kod Martin Broda predstavlja najljepši vodopad na ljepotici Uni, kao i u ovom dijelu Evrope.

Ovde se Una svom svojom silinom obrušava niz njega, stvarajući zaglušujući huk i impresivan oblak raspršenih kapljica vode, koje nošene vjetrom predstavljaju pravo osvježenje u toplim ljetnjim danima.

Vodopad Štrbački buk Nacionalni park Una BIH3Vodopad Štrbački buk Nacionalni park Una BIH4Nizvodno od Štrbačkog buka, u dužini od 15-tak km, postoji više uzastopnih slapova i brzaka koji ovaj dio Une čine najatraktivnijim za mnogobrojne ljubitelje raftinga.

Postanak vodopada se vezuje za tektonska pomjeranja i stvaranje bigrenih (sedrenih) naslaga. Početkom XX veka obale ovog vodopada krasili su brojni unski mlinovi koji su podsjećali na sojenice, drvene kuće izgrađene iznad vode, na hrastovim stubovima (pilonima) zabijenim u dno rijeke.
 
Vodopad Štrbački buk Nacionalni park Una BIH5Vodopad Štrbački buk Nacionalni park Una BIH6Ovi vodopadi decenijama privlače pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i ribolovaca, kao i umjetnika koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela. Mada su vodopadi dobili ime po obližnjem mjestu Donji Štrbci u Hrvatskoj, najlakše im se dolazi sa bosanske strane, skrećući u Orašcu na makadamski put u dužini od oko 7 km.

Nacionalni park Una je formiran maja 2008. godine i prvi je nacionalni park u BiH formiran u skladu sa međunarodnim standardima. Na svakom koraku su vidljivi napori da se ovo prirodno bogatstvo sačuva i uredi za posjete. Pristup vodopadu Štrbački buk je uređen i omogućen je bezbjedan pristup svim ljubiteljima prirode. Postavljene su drvene staze sa zaštitnom ogradom, čime je omogućen atraktivniji pogled na slapove.

 

Nemate pravo da postavite komentar