19
Fri, Apr

Zanimljivosti

Ajsrizenvelt je prirodni krečnjak i ledena pećina, koja je smještena u Verfenu u Austriji, 40 kilometara južno od Salcburga.

Ajsrizenvelt je prirodni krečnjak i ledena pećina, koja je smještena u Verfenu u Austriji, 40 kilometara južno od Salcburga.

AjsrizenveltAjsrizenvelt2Nalazi se unutar Hohkogel planine, u masivu Tenen na Alpima, a prostire se na čak 42 kilometra. 

Planinski masiv Tenen je oformljen tokom kasnog period tercijara, tokom pleistocena. Iako je pećina dugačka 42 kilometra, samo je prvi kilometar, koji turisti jedino i mogu da vide, pokriven ledom. Ostatak pećine je krečnjački. 

Ajsrizenvelt je stvorila rijeka Salcah, koja je prodrla kroz krečnjačke stijene. Ledene formacije u pećini su se stvorile odmrzavanjem snijega, koji je ulazio u pećinu Ajsrizenvelt3zamrzavajući se tokom zime.

Budući da je ulaz u pećinu otvoren tokom cijele godine, zimski vjetrovi stvaraju nanose u pećini, u kojoj se snijeg zamrzne. Tokom ljeta, hladan vjetar iz unutrašnjosti pećine duva ka ulazu i sprječava topljenje snijega i leda.

Prvo zvanično otkriće Ajsrizenvelta se pripisuje naučniku iz Salcburga Antonu Poseltu, koji je 1879. godine istražio prvih 200 metara pećine. Do njegovog zvaničnog otkrića ove čudesne pećine, Ajsrizenvelt je bio poznat samo lokalnim mještanima, koji su vjerovali da je u pitanju ulaz u pakao, odbijajući da ga dalje istraže i spoznaju njegovu ljepotu. 

Nacionalna geografija

Nemate pravo da postavite komentar