03
Fri, May

Zanimljivosti

Na površini od 1.000 000 m² u kineskom gradu Datong odnedavno se nalazi jedinstvena solarna elektrana.

Na površini od 1.000 000 m² u kineskom gradu Datong odnedavno se nalazi jedinstvena solarna elektrana.


Solarna elektranaKinezi su odlučili da unesu malo zabave u dizajn nove elektrane u Datongu, pa su napravili solarnu elektranu u obliku džinovske pande.
Prva faza, koja je uključivala jedno postrojenje od 50 MW, završena je 30. juna, pa je projekat počeo da snabdijeva energijom mrežu u sjeverozapadnoj Kini, a druga panda će biti završena kasnije ove godine.
Dizajn pande napravljen je korišćenjem crnih jednokristalnih silicijumskih solarnih ćelija iz kineske kompanije i bijelih tanko-filmskih solarnih ćelija koje je obezbijedila američka kompanija "First Solar". 
Elektrana će moći da proizvede 3.2 milijarde kWh solarne energije u roku od 25 godina, prema riječima predstavnika kompanije China Merchants New Energy Group.
Ovo će eliminisati približno potrošnju od 1.056 000 tona uglja koji bi se koristio za proizvodnju struje, redukujući emisiju ugljenika za 2.74 miliona tona.
Ovaj projekat dio je velikih napora da se podigne svijest među mladim ljudima u Kini o korišćenju čiste energije. Iz kompanije se nadaju da će izgraditi mnogo više solarnih elektrana u Kini u narednih pet godina. 
Pande su jedne od najugroženijih životinja na Zemlji, a žive u gustim šumama brdovitih područja na jugozapadu Kine. Ubiti pandu u Kini je bilo kažnjivo smrću do 1997., od kada je kazna 20 godina zatvora. Procijenjeno je da je u divljini preostalo oko 2.000 pandi i preko 180 koje žive u zatočeništvu u Kini.

Dnevna doza geogarafije

Nemate pravo da postavite komentar