19
Fri, Apr

U svijetu

Ledene pećine su privremeni objekti koji se pojavljuju na rubu ledenjaka, a koji godinama plijene našu pažnju svojom neobičnom ljepotom.

Ledene pećine su privremeni objekti koji se pojavljuju na rubu ledenjaka, a koji godinama plijene našu pažnju svojom neobičnom ljepotom.

ledena pecina1Pećina koju predstavljamo nalazi se u smrznutoj laguni u Svínafellsjökull glečeru u Skaftafellu, Island.

Pećina je formirana usljed taloženja leda koje traje već stotinama godina i koji u sebi gotovo da nema nimalo mjehurića zraka, što znači da led apsorbira gotovo svu svjetlost, osim plavog dijela koji je vidljiv golim okom. Međutim, čak i ovi plavi djelovi leda se mogu vidjeti samo pod određenim okolnostima, odnosno vidljivi su samo u toku zime nakon kišnih razdoblja.

ledena pecina5Zbog brzog kretanja ledenjaka (oko 1 m po danu) preko neravnog terena, ova ledena pećina je dobila i svoje dvije pukotine na krajevima koji dopuštaju da indirektna svjetlost dopre do njenih tunela.

Ledene pećine su inače jako nestabilne i mogu se urušiti u bilo kojem trenutku. U njih je ‘sigurno’ ući samo u zimskim mjesecima kada niske temperature očvrsnu led. Ali čak i tada, čim bi se lednjak pomjerio za jedan milimetar, kroz pećinu odjekuju glasni zvukovi pucketanja leda.

Ali, zahvaljujući hrabrim ljudima poput fotografa Orvar Thorgeirssona, koji je i zabilježio ove fotografije, svi možemo uživati i diviti se njihovoj očaravajućoj ljepoti.

 

Nemate pravo da postavite komentar