19
Fri, Apr

Zanimljivosti

Sorrento, smješten između Napuljskog zaliva na sjeveru i grada Salerno na jugu, jeste jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Kampanje (Campania), pokrajine u Italiji.

Sorrento, smješten između Napuljskog zaliva na sjeveru i grada Salerno na jugu, jeste jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Kampanje (Campania), pokrajine u Italiji.

SorentoSorento2Grad se nalazi na istoimenom Sorentinskom poluostrvu, sa divnim pogledom na grad Napulj i obližnji vulkan Vezuv. Sorrento leži na sedra terasi (vrsta stijena) i okružen je impresivnim stijenama krečnjačkih planina. 

Zemlja sirena. Zemlja narandže i limuna. Zemlja boja. Ovaj mali grad u Kampanji je zaradio obilje primamljivih naziva. Čuven je po svojim morskim liticama, strmim padinama koje gledaju na azurnu vodu vulkanskog ostrva Ischia, Capri i Napuljski zaliv. Rodno mjesto Limoncellolikera, roniocima pruža interesantno iskustvo, pecarošima bogat izbor Sorento3raznovrsnih morskih riba, avanturistima krstarenje čamcima, degustatorima ukusne restorane. Za razgledanje poluostrva postoje odlične pješačke staze. Ako strme ulice izgledaju previše zastrašujuće, uzmite taxi ili rent a car.

Sorrento, istorijski centar južne Italije je must see mjesto. Glavni razlog za dolazak ovdje nije samo gelato - italijanska regionalna vrsta sladoleda, Limoncello ili ukrašene rezbarije. To je istorijsko kamenje koje ima uticaj na istoriju grada. Sorrento je grad koji čini da se osjećate kao u antičkom lavirintu sa mnogo stvari koje treba da vidite i obavezno probate, osjetite i kupite.Sorento4

Piazzo Tasso (Trg Tasso) nalazi se u srcu Sorrenta i očigledno je glavno mjesto za turiste i domaće stanovništvo. U toku večeri, zna da dođe do zagušenja u saobraćaju. Postoji nekoliko restorana na trgu i mnogo skučenih ulica, gdje možete pronaći ukusnu domaću hranu, različite vrste pice, piće, šoping, klubove...i to na veoma maloj distanci.

Grad ima neke od najzanimljivijih priča o plemićima, koji su živjeli u okolini, dok neki od arhitektonskih objekata još uvijek čuvaju legende u životu. Kupole i kapije, crkve i trgovi istorijskog centra grada donose dosta informacija za one koji su gladni za njima.

Sorento5Kad smo već kod gladi, postoje odlične mogućnosti da isprobate ono što je tradicionalno: pekare, male svježe tržnice, kafiće i šarmantne restorane – trattorias, gdje možete da okusite sve što ste vidjeli u Sorrentu. 

Osim hrane i bogate istorije, takođe postoje i mjesta za kupovinu i različite usluge. U istorijskom centru, naći ćete sve radnje, za sve ukuse, i usluge, za sve potrebe. Ne propustite priliku da provjerite sve što je napravljeno od limuna, glavni lokalni proizvod, što uključuje Limoncello, tipični liker od limuna.

Ovo nije sve. Provjerite drevne umjetnosti stolarskih rezbarija ukrašenih dodacima ili čak provjerite prodavnice kože, koje su veoma popularne među turistima.

Bilo da se odlučite za šetnju oko grada i po nešto naučite o njemu i njegovim precima ili jednostavno želite da probate picu, Sorrento poseduje jedan od specifičnih Starih gradova na južnoj obali Italije. Dođite i uverite se sami.

Virtualni grad

Nemate pravo da postavite komentar