20
Sat, Apr

U svijetu

Soča (ital. Isonzo) je 137 km duga rijeka koja protiče kroz zapadnu Sloveniju (95 km) i sjeveroistočnu Italiju (42 km).

Soča (ital. Isonzo) je 137 km duga rijeka koja protiče kroz zapadnu Sloveniju (95 km) i sjeveroistočnu Italiju (42 km).


SocaSoca2Izvire kao kristalno čista voda iz tamne kraške pukotine iznad Trenta u Julijskim Alpima (1100 mnv) i posle relativno kratkog toka se spušta u vodopad visine 15 metara, nakon čega neobuzdano nastavlja niz planinu kao prava planinska rijeka. Posjetioci mogu da posjete izvor ove rijeke i da posmatraju kako se tok rijeke naglo povećava njenim spuštanjem u dolinu. U svom gornjem dijelu toka rijeka je bila poznata i pod nazivom "Šnita".
Današnje korito rezultat je velikih geoloških promjena koje su se dogodile u posljednjih 2.000 godina. Prema grčkom istoričaru Strabonu, u njegovo vrijeme tu je tekla Soca3Soca4Soca5rijeka Esontijus, koja je proticala pored Akvileje (dakle mnogo zapadnije) do ušća u Jadransko more. Od 585. godine tok Soče se pomjera ka istoku. 
Tokom Prvog svjetskog rata se je u dolini Soče odigralo 12 bitaka na italijanskom frontu, u kojima je između maja 1915. i novembra 1917. poginulo ukupno oko 300 000 austrougarskih i italijanskih vojnika.
Soca6Rijeka je poznata i po svojoj izuzetno jasnoj smaragdno-zelenoj boji vode, zbog koje se Soca7često naziva "smaragdna ljepotica". To je jedna od rijetkih rijeka u svijetu koja je uspjela da zadrži takvu boju cijelom svojom dužinom. Prekrasni ambijent inspirisao je kompaniju "Dizni" da snimi scene filma "Chronicles of Narnia" na ovoj lokaciji. 
Rijeka teče ka jugu kroz krajeve Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Nova Gorica i Gorica. Kraj Nove Gorice preko rijeke je sagrađen Solkanski most. Most je visok 36 metara, dug 220 metara i ima najveći luk (85 m), rađen od rezanog kamena, na svijetu. 
Prosječan proticaj Soče iznosi oko 140 m3/s. Od riba u rijeci je najrasprostranjenija Sočka pastrmka (Salmo trutta marmoratus). U Jadransko more (Tršćanski zaliv) se uliva u Italiji blizu Tršiča. Ova rijeka se zvanično ubraja među najljepše rijeke starog kontinenta i kao takva privlači turiste iz svih krajeva svijeta.

Dnevna doza geografije

Nemate pravo da postavite komentar