25
Thu, Apr

U svijetu

Meteori su stjenovita formacija u centralnoj Grčkoj u kojoj se nalazi jedan od najvećih kompleksa pravoslavnih manastira.

Meteori su stjenovita formacija u centralnoj Grčkoj u kojoj se nalazi jedan od najvećih kompleksa pravoslavnih manastira.

007 meteori

 

Šest (od prvobitnih dvadeset četiri) manastira izgrađeno je na ogromnim prirodnim stubovima i zaobljene gromade u obliku brda koje dominiraju lokalnim područjem. Između 13. i 14. vijeka, na ovim stijenama su osnovana dvadeset četiri manastira.

Meteori se nalaze u okrugu Tesalija, istočno od planine Pindos. Manastiri Meteora leže na južnim padinama planine Andikhasia u gornjoj dolini rijeke Pinios, 1-2 km sjeverno od Kalabake i otprilike 25 km sjeverozapadno od Trikale.

Područje Meteora je zaštićeno zakonskim odredbama uključujući zaštitni status sela Kastraki. Upisan na listu svjetske kulturne baštine 1988.

 

004 meteori

Manastiri su izgrađeni na stjenovitim vrhovima deltskog porijekla, zvanim „Meteora“, koji se uzdižu preko 400 m iznad Tesalijske ravnice. Hemijska analiza i rad njemačkog geologa Filipsona, uz podršku grčkog geologa Papadakisa, sugerišu da su vrhovi stvoreni prije nekih 60 miliona godina u tercijarnom periodu, izranjajući iz konusa rijeke i dalje su mijenjali svoj izgled transformacijom pod uticajem zemljotresima.

Kada je u pitanju klima koja okružuje ovo područije planinskog lanca istočno i sjeverno od lokaliteta se događaju široke klimatske varijacije od vrućine tokom ljeta do jake hladnoće zimi sa obilnim sniježnim padavinama. Ljeto je najsušnije vrijeme, oluje se dešavaju tokom cijele godine, posebno na većim nadmorskim visinama.

005 meteori

 

Manastirski kompleks na Meteorima obuhvata sledeće manastire: Vaznesenje Isusa Hrista; Preobraženje Gospodnje; Varlaam, Sveti Nikola Anapafsas; Roussanou; Sveta Trojica i Sveti Stefan. Oni su izgrađeni direktno na površini stijena bez temelja. Religijski život, koji počinje u obliku pustinjačkih naseobina, može se pratiti do oko 1.000 godina nove ere. Prva monaška zajednica nastala je u 14. vijeku, a najuspješnija je bila tokom 15. i 16. vijeka.

 

Do 17. vijeka monaško stanovništvo se smanjilo na jednu trećinu svoje prvobitne veličine. Lokalitet je bombardovan tokom Drugog svetskog rata i mnoga umjetnička blaga su ukradena. Od 1972. godine manastiri su restaurirani, a konzervatorske radove svake godine izvode stručnjaci, uključujući arheologe, restauratore, zanatlije i radnike.

 

U nastavku pogledajte snimke Meteora koji prosto oduzimaju dah:

Nemate pravo da postavite komentar