19
Fri, Apr

U svijetu

Sogne fjord - je najveći fjord u Norveškoj i treći po veličini u svijetu. Najdublja tačka ovog čuda prirode iznosi 1300 metara, dok se strme stijene koje ga okružuju izdižu i do 1000 metara.

Sogne fjord - je najveći fjord u Norveškoj i treći po veličini u svijetu. Najdublja tačka ovog čuda prirode iznosi 1300 metara, dok se strme stijene koje ga okružuju izdižu i do 1000 metara.

001 sognefjord

 

Sogne fjord se nalazi na samo nekoliko minuta vožnje od Osla ili Bergena.

Duž fjorda putnik namjernik može da vidi visoke planinske vrhove, plavi led glečera, moćne vodopade i idilične male farme. Posebna stvar u vezi sa Sogne fjordom su fjordska sela, male zajednice koje se nalaze duž ovog moćnog fjorda. Putovanje duž Sogne fjorda je bajka koja će vas provesti kroz divlju i prelijepu prirodu, idilična fjordska sela, pružiti uzbudljive aktivnosti i smještaj u blizini fjorda.

 

Pročitajmo 9 zanimljivih činjenica vezanih za Sogne fjord:

 

1.Gdje je Sognefjord?

Fjordovi u Norveškoj su prilično pristupačni, a Sognefjord je možda jedan od najlakših za istraživanje. Sogne fjord počinje sjeverno od Bergena i proteže se oko 200 kilometara u unutrašnjost do sela Skjolden. Sognefjord ima nekoliko manjih fjordova koji se granaju od glavnog fjorda. A prem mišljenju mnogih upravo ovi manji fjordovi su najspektakularniji djelovi fjorda.

 

2. Koliko je dug Sognefjord?

Sognefjord je udaljen 205 kilometara od okeana do sela Skjolden. Prolazi kroz nekoliko opština i ima nekoliko mjesta gde možete preći trajektom. Postoji čak i čamac koji ide od Bergena sve do sela Flam čija plovidba traje 5 ipo sati.

 

002 Sognefjord3. Koliko je dubok Sognefjord?

Iako je dužina impresivna, ono što ne možete vidjeti je još fascinantnije! Najdublji dio fjorda iznosi impresivnih 1300 metara! Sognefjord je dubok preko 1000 metara oko polovine svoje dužine.

 

4. Grane Sognefjorda - koja je najljepša?

Nӕrøifjord:

Uvršten na Uneskovu listu svjetske baštine, Nӕrøifjord je zaista spektakularan. Smješteno na kraju fjorda nalazi se živopisno selo Gudvangen, koje vrijedi posjetiti. Gudvangen je popularno mjesto za vožnju kajakom.

Aurlandsfjord:

Sa selom Flam koji se nalazi na kraju fjorda, ovaj fjord je možda najposjećeniji u Norveškoj. Između Gudvangena i Flama postoji putnički brod koji je veoma popularan i odličan način da se vide i Nӕrøifjord i Aurlandsfjord. Krstarenje traje oko 2 sata.

Fjerlandsfjord:

Osim što je prelijep fjord, to je odlična polazna tačka ako želite da vidite glečer Jostedalsbreen ili posetite Norveški muzej glečera u Fjӕrlandu.

 

5. Kako doći od Bergena do Sognefjorda

Sognefjord se može vidjeti na jednodnevnom izletu iz Bergena. Iako je to dugačak fjord, postoji nekoliko opcija koje su dostupne tokom cijele godine. Ako vam vreme dozvoljava dužu posetu, Sognefjord je odlično područje za nekoliko dana. Smeštaj se može naći u mnogim selima duž fjorda, ali ne zaboravite da planirate i rezervišete svoj boravak unaprijed.

 

004 sognefjord6. Atrakcije Sognefjorda – šta ne treba propustiti

Većina atrakcija u Sogne fjordu je naravno usredsređena oko samog fjorda. Međutim, načini na koje možete videti fjordove su beskrajni.

Obilazak sa vodičem i krstarenje fjordom do vidikovaca Nӕrøifjord, Flam i Stegastein. Prelijepo krstarenje na Uneskovoj listi svjetske baštine Nӕrøifjord. To čak uključuje i izlet do spektakularnog vidikovca Stegastein.

Vožnja kajakom u fjordu. Obilazak Standard Ektra Fjord Tour iz Bergena je prelijepo kružno putovanje koje uključuje vožnju biciklom, Flam železnicu i vožnju kajakom po Aurlandsfjordu.

Flam željeznica. Ova svjetski poznata željeznica je zaista spektakularna. Prolazi od Mirdala do sela Flam i uključena je u nekoliko kružnih putovanja od Bergena do Sognefjorda.

Posjetite drvenu crkvu. Pet najstarijih drvenih crkava u Norveškoj nalazi se u oblasti Sognefjorda, a crkva Urnes je čak uključena na Uneskovu listu svjetske baštine.

 

7. Flam selo i Flam Railvai

Flam se nalazi u Sognefjordu, prelijepo smješten među visokim planinama na kraju Aurlandsfjorda. Aurlandsfjord je jedan od fjordova koji se granaju od Sognefjorda. Flam je postao prilično središte za ovu oblast zbog svoje lokacije i mnogih atrakcija. Najveća atrakcija osim samog fjorda je Flam Railvai, jedna od najljepših željeznica na svijetu sa ukupnom dužinom od 20 kilometara između Mirdala i Flama. Putovanje traje oko sat vremena u jednom pravcu.

 

8.Vik u Sogn

Živopisno selo Vik postaje sve popularnije jer posjetioci otkrivaju ovaj lijepi mali dragulj u Sogne fjordu. Od Floma do Vika potrebno je oko 1,5 sat vožnje automobilom. Fjord u Viku je dubok 1200 metara, a planine visoke skoro isto na oko 1000 metara.

 

9. Sognefjord zimi

Fjordovi su spektakularan prizor u bilo koje doba godine. Većina ljudi posjećuje fjordove ljeti, ali zimsko iskustvo postaje sve popularnije. Dani su kratki zimi, pa biste to možda željeli da uzmete u obzir kada planirate svoj boravak. Fjordovi sa planinama prekrivenim snijegom mogu biti zapanjujući prizor zimi.

Nemate pravo da postavite komentar