19
Fri, Apr

U svijetu

Smještena u opštini Ravno, na samom jugu Hercegovine, nalazi se pećina Vjetrenica - najpoznatija i jedna od najljepših pećina u Bosni i Hercegovini.

Smještena u opštini Ravno, na samom jugu Hercegovine, nalazi se pećina Vjetrenica - najpoznatija i jedna od najljepših pećina u Bosni i Hercegovini.

slikaslika2U pećini Vjetrenica u BiH, koja je prema zapisima iz 1977. godine stara blizu pet miliona godina, postoji poseban život. Ono po čemu je prepoznatljiva u svijetu jeste njen životinjski svijet. U njoj živi više od 200 različitih životinjskih vrsta, a mnoge od njih su endemske i prvi su put pronađene i zabilježene upravo u Vjetrenici.

Najzanimljivija i najveća među tim vrstama jeste predator, čovječja ribica.

"Većinom su to životinje adaptirane na život u podzemlju, bez očiju, ili imaju oči koje su zakržljale i vremenom evolucijski sva ostala čula su im jako razvijena, osim čula vida. Čovječja ribica je jedna od takvih, oči su joj prekrivene kožom. Ona je jako specifična i može živjeti do 100 godina", kaže Nikša Vuletić, stručni vodič.
slika3slika4Bilo ljeto ili zima u pećini je uvijek 11 stepeni, u unutrašnjosti se osjeti strujanje vazduha, ali i snažan vjetar po kojem je pećina Vjetrenica inače i dobila naziv.

U pećini su pronađeni ostaci života ljudi. Po predanjima, u davna vremena tu su se skrivali i hajduci, kojima je tama i dubina Vjeternice davala sigurno utočište.

"Iza mene je jedno od najljepših grupa stalagmita u Vjetrenici i mi je zovemo Tursko groblje, zato što postoji priča da je Hadži Beg sa svojom vojskom došao ovdje i njega je to podsjećalo na nišane ili nadgrobne spomenike i od tada, još prije 200 godina ostao je taj naziv Tursko groblje", otkriva Vuletić.

Od ulaza u Donju Vjetrenicu, pa dalje, mogu se vidjeti dva jezera i glavni kanal prekriven kaskadnim kamenicama, koje vode do Zlatne dvorane koja se smatra simbolom Vjetrenice. Svake godine sve je više onih koji žele posjetiti ovaj hercegovački dragulj, a najviše tokom ljetnjeg perioda.
"Ova godina je bila jako dobra, oko 30 posto se povećao broj gostiju za ovu sezonu i mi smo sami iznenađeni", ističe Teo Tomić, stručni vodič.

slika5slika6Do pećine se nalazi i prvi biospelološki muzej u BiH u kojem su izloženi primjerci životinja koje žive u podzemlju.

"Možete ovdje upoznati sve izložbene primjerke, što se tiče životinjskih i biljnih vrsta, kao i samu hidrografiju i istoriju ovoga okruga, sami krš", dodaje Vesna Slobođan, radnica muzeja.
Skelet leoparda, koji je pronađen 1968. godine na dubini od 1.700 metara u Vjetrenici prebačen je u Zemaljski muzej.

Starost skeleta bila je procijenjena na 37.000 godina, dok je na samom ulazu u pećinu postavljena replika pećinskog medvjeda koji je tu živio prije 10.000 godina.


Nacionalna geografija

Nemate pravo da postavite komentar