08
Wed, May

U svijetu

Fukang je ime apsolutno prekrasnog meteorita koji je 2000. godine pronađen u planinama blizu istoimenog grada u Kini.

Fukang je ime apsolutno prekrasnog meteorita koji je 2000. godine pronađen u planinama blizu istoimenog grada u Kini.

meteroritSvemirski dragulj koji je pao na Zemlju prekrasni Fukang meteorit KinaPronašao ga je jedan ljubitelj prirode koji se često zaustavljao pored neobičnog komada stene kako bi se odmorio i ručao. Konačno, odlučio je da odlomi komad i pošalje ga u SAD na analizu, gde je i utvrđeno da se radi o meteoritu.

Detaljnim analizama je utvrđeno da je Fukang meteorit star oko 4.5 milijarde godina, iako nije sigurno kada je tačno pao na Zemlju. On je palasit, vrsta meteorita sa zlatnim prozirnim kristalima minerala pod nazivom olivin, koji je okružen komorama od nikla i gvožđa.

Iako još uvijek imamo dosta toga da naučimo o Fukangu, u jednom se uglavnom svi slažu – ovo je najljepši vanzemaljski komad stijene koji je čovjek ikada vidio. Izvorni meteorit je težio nešto više od jedne tone (1003 kg), ali pošto su svi željeli komad "kolača", podeljen je na više djelova i poslat na različite lokacije širom svijeta. Najveći komad se čuva na Univerzitetu u Arizoni. 

Svemirski dragulj koji je pao na Zemlju prekrasni Fukang meteorit Kina1Svemirski dragulj koji je pao na Zemlju prekrasni Fukang meteorit KinarSmatra se da ovakva vrsta čini manje od 1% svih meteorita u Svemiru. Takođe se veruje da dolaze iz dubine netaknutih meteorita nastalih tokom formiranja Sunčevog sistema prije oko 4,5 milijarde godina. Koliko do sada znamo, jako je malo primjeraka koji su "preživjeli" pad na Zemlju, zbog čega se prekrasni Fukang meteorit i smatra istinskim svemirskim draguljem.

 

Nemate pravo da postavite komentar