19
Sun, May

U svijetu

Dašt-e Kavir, poznata i kao Velika slana pustinja, se nalazi u središnjem dijelu Iranske visoravni, oko 300 kilometara jugoistočno od Teherana.

Dašt-e Kavir, poznata i kao Velika slana pustinja, se nalazi u središnjem dijelu Iranske visoravni, oko 300 kilometara jugoistočno od Teherana.

Dast e Kavir 1Dast e Kavir 2Pustinja je duga oko 800 kilometara i široka 320 kilometara, a poznata je po geološkom fenomenu koji čine formacije blata i slanih močvara (kavirima).

Prije nekoliko desetina miliona godina ovu regiju je prekrivao veliki slani ocean. Kada je ocean presušio, iza sebe je ostavio oko 6 do 7 kilometara debeli sloj soli. Tokom vremena, sol je prekrio debeli sloj blata.

Dast e Kavir 3Dast e Kavir 7No, sol ima prilično nisku gustoću, pa je tako tokom godina pomalo izvirala na površinu formirajući slane kupole. Danas su slane kupole Dašt-e Kavira jedni od najboljih primjera ovog geološkog fenomena. Geolozi su identifikovali oko 50 velikih slanih kupola u regiji.

Iako izgleda kao tvrda površina, kora soli je debela samo nekoliko centimetara, a ispod nje se nalazi mekani sloj masti nalik blatu koju Iranci nazivaju “Charbeh”, a iz koje se vrlo teško može izvući ako u nju slučajno upadnete. Upravo je zbog toga Dašt-e Kavir izuzetno opasna pustinja.

Tlo pustinje je sterilno i nije pogodno za uzgoj. Velika slana pustinja je gotovo nenaseljena i samo djelomično istražena, a ljudska naselja se mogu pronaći u samo nekoliko razasutih oaza. U planinskim područjima pustinje se može pronaći nešto više naselja, kao i divlje ovce, kamile i perzijski leopardi.

Nemate pravo da postavite komentar