27
Sat, Apr

U svijetu

Angkor Vat je najvažniji i najveći hramski kompleks kambodžanske regije Angkor u kojoj je do danas ponovo otkriveno više od 1000 hramova.

Angkor Vat je najvažniji i najveći hramski kompleks kambodžanske regije Angkor u kojoj je do danas ponovo otkriveno više od 1000 hramova.

hram1žhram3Nalazi se oko 240 km sjeverno od Pnom Pena, glavnog grada Kambodže. Najvećim dijelom je sagrađen u XII veku u periodu 1113. - 1150. god.za vrijeme vladavine kmerskog kralja Surjavarmana II. na prostoru od oko 2 km2 i najveća je verska građevina na svijetu. Na jeziku Kmera, Angkor znači "grad", dok riječ wat znači "hram".

Francuski istraživač Herin Mouhout iznenadio je 1858. godine svet svojim otkrićem. On je usred džungle Kambodže otkrio hram, koji je veličanstveniji od svega što su i Grčka i Rim ostavili iza sebe. Uskoro se otkriva kako Angkor Vat nije nekakva jedinstvena stvar, već dio kompleksa građevina hramova i palata izgrađenih od IX do XIII veka na površini od gotovo 80 km2. 

hram5hram45Kroz cijelu svoju istoriju zadržao je religijsku namenu. Prvobitno je bio hinduistički hram posvećen bogu Višnuu, a kasnije je postao budistički. Hram simbolizuje planinu Meru, dom hinduističkih bogova. Centralni hram simbolizuje njenih pet vrhova, a zidine i široki opkop simbolizuju planine i okean. Centralni toranj je visine 65 metara. Pristup višim zonama hrama je bio omogućen samo odabranima, dok je laicima bio dozvoljen pristup samo najnižem nivou hrama.

Spoljni zid je 1025 sa 805 metara i visok je 4,5 metara, a okružen je sa 30 metara otvorenog polja, posle čega se nalazi kanal širok 190 metara. Pristup hramu je sa istoka i zapada preko kanala. Spoljni zid zauzima 802.000 m² i unutar zidina se nalazio grad i kraljevska palata.

hram66hramDo XII veka kmerski arhitekti su stekli veštinu i samopouzdanje u upotrebi i obradi peščara. Većina vidljivih zidova izrađeni su od blokova krečnjaka. Materijal za spajanje blokova još uvek nije identifikovan, a pretpostavlja se da je to bila smola, ili kalcijum-hidroksid. 

Za razliku od većine kmerskih hramova, Angkor Vat je orijentisan ka zapadu, a ne ka istoku. Zbog toga mnogi istoričari smatraju da je ovo trebalo da bude Surjavarmanova grobnica. Još jedan dokaz su bareljefi koji se nižu u obrnutom redosledu koji je karakterističan za bramanske pogrebne obrede. 

Angkor Vat je danas najznačajniji nacionalni simbol i reprezentuje kmersku kulturu i kambodžanski narod. Njegova slika nalazi se na brojnim državnim simbolima pa je tako na državnoj zastavi i novčanici od 500 riela. Čak i za vreme vladavine Crvenih kmera zlatna silueta hrama bila je deio kambodžanske zastave. Predstavlja glavnu turističku atrakciju zemlje i nalazi se na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine.

 

Nemate pravo da postavite komentar