21
Sat, May

Priroda

Plitvička jezera se nalaze u Lici, u zapadnom dijelu Hrvatske, između planinskih masiva Male Kapele i Ličke Plješivice. Jedinstvena su geološka i hidrogeološka kraška pojava u Evropi.

Plitvička jezera se nalaze u Lici, u zapadnom dijelu Hrvatske, između planinskih masiva Male Kapele i Ličke Plješivice. Jedinstvena su geološka i hidrogeološka kraška pojava u Evropi.

Plitvicka jezeraPlitvicka jezera 2015Čine ih šesnaest većih i desetine manjih stepenasto poređanih jezera, između kojih su brojni vodopadi, slapovi i brzaci. Nalaze se u gornjem toku rijeke Korane i nastala su stvaranjem prečaga od nataloženog rastvorenog krečnjaka (sedra ili bigar) u poslednjih desetak hiljada godina. Voda se preliva preko prečaga, iz jednog u drugo jezerce.

Plitvicka jezera CroatiaNacionalni park sastoji se od 16 jezera, koja se stepenasto prelivaju i silaze jedno u drugo u nizu od 5460 m vazdušne linije. Jezera se dijele na Gornja i Donja jezera. Gornja jezera su: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget i Kozjak. Donja jezera su: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod. Gornja jezera na jugu pretežno se sastoje od dolomita, a Donja jezera na sjeveru od krečnjaka.

Prema legendi Plitvička su jezera nastala nakon velike suše. Ljudi, životinje i bilje, čeznuli su za kapljicom vode. Narod se molio i molio. Tada se u dolini pojavi Crna Kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom; ona se smilovala narodu i uz jak vjetar i grmljavinu na zemlju je konačno pala kiša. Kiša je padala tako dugo dok nivo vode nije narastao dovoljno da oformi jezera.

Plitvička jezera su 1949. godine proglašena za nacionalni park. Prostrani šumski kompleksi, neverovatne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski vazduh, kontrasti jesenjih boja, šumske staze i drveni mostići i još mnogo toga deo su nezamislive celine koju je i UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom, 1979. godine, među prvima u svijetu.
To je najveći, najstariji i najposećeniji hrvatski nacionalni park. 2011. godine bilo je više od milion posetilaca po prvi put u istoriji ovog nacionalnog parka.

Staza preko jezera plitviceStaza vodopadVodopadi plitvicePlitvicePlitvicka jezera HrvatskaPlitvicka jezera zimiPlitvicka jezera zim 2015Pogled iz vazduhaRibe u Plitvickim jezerimaStaze pored plitvickih jezera