21
Sat, May

Priroda

Pustinja Ubari, poznata kao Idehan Ubari i Pješčano more Ubari, je hiper-suva regija jugozapadne Libije prekrivena pješčanim dinama koje zauzimaju površinu od oko 58.000 km².

Pustinja Ubari, poznata kao Idehan Ubari i Pješčano more Ubari, je hiper-suva regija jugozapadne Libije prekrivena pješčanim dinama koje zauzimaju površinu od oko 58.000 km².

Pjescana dina oazaPustinja oaza LibijaPrije 200.000 godina, ovo je bilo vlažno i plodno područje s puno kiše i rijeka koje su hranile ogromno jezero (Megafezzan) veličine Češke.
Tokom vlažnih razdoblja jezero je zauzimalo površinu od 120.000 kvadratnih kilometara. Usled klimatskih promjena koje su se desile pre 3.000 do 5.000 godina rijeke su presušile, a jezero isparilo. Ipak, tragovi ovog ogromnog jezera su i dalje prisutni u obliku prelijepih mikro jezera raštrkanih između visokih dina.

Libijska pustinjaU pustinji Ubari trenutno postoji oko 20 jezera okruženih palmama i vegetacijom – prekrasne oaze koje izgledaju kao anomalija u oštrom pustinjskom okruženju.

Među najvećim Ubari jezerima je Gaberoun a najljepše jezero, Um al Maa jezero. Njegovo ime znači "majka vode". Ova jezera nisu baš plitka, u rasponu od 7 do 32 metara dubine ali opet i dan danas postoji veliki rizik isušivanja. Godišnja količina padavina je samo 8 mm (litara po metru kvadratnom) a ponekad prođe nekoliko godina bez kapi kiše.

Jezera su veoma slana zbog konstantnog isparavanja a pritom nemaju pritoke. Pored toga, isparavnje je izazvalo i raspadanje minerala u jezeru, zbog čega je voda postala još slanija. Neka od ovih jezera su skoro pet puta slanija od morske vode a pojedina imaju crvenkastu boju od prisustva algi koje su otprone na veliku količinu soli. Inače, slana jezera Sahare se nazivaju “šotovi”.

OazaOaza LibijaPustinja LibijaSlana jezera pustinja