25
Thu, Apr

U svijetu

Crveno jezero je kraško-seizmičko jezero kod Imotskog u Srednjoj Dalmaciji.

Crveno jezero je kraško-seizmičko jezero kod Imotskog u Srednjoj Dalmaciji.

jezero Hrvatska1jezero Hrvatska2Nastalo je urušavanjem nestabilne krečnjačke mase posle zemljotresa ili serije zemljotresa, posle čega je vjerovatno proširena i produbljena već postojeća vrtača ili jama. Na taj način su se podzemne vode pretvorile u površinske, tj. u jezero. Stijene oko jezera su crvenkaste boje jer sadrže okside gvožđa i aluminijuma (crvenica), i zbog toga se i jezero zove Crveno. Stijene su dosta lomljive, sa nekoliko pećina dužine i do 700 metara sa sifonima i prostranim dvoranama. 

jezero Hrvatska4Jezero ima oblik elipse, duža osa iznosi 213 m, a kraća 190 m. Površina jezera je svega 0,03km², a s obzirom da se nalazi u salomnoj vrtači, dubina je ono što ga karakteriše...

jezero Hrvatska5Naime, nivo jezera dosta varira, ali neka srednja dubina je 287m, a pošto je nadmorska visina površine jezera na 281m, može se zaključiti da je jezero 6m ispod nivoa mora, tj. da je kriptodepresija i na dnu nema nikakvog otvora ili toka podzemne rijeke putem koje voda otiče iz jezera.

jezero HrvatskaStijene koje okružuju jezero su gotovo vertikalne, imaju visinu od 415m do 528m. Po nekim kriterijumima, ovo je i najdublje jezero u Evropi. U jezeru živi riba imotska glaovica (Paraphoxinus adspersus). 

Ono se hrani padavinama i sublakustrijskim izvorima. Pukotine na dnu jezera funkcionišu kao vrela za vrijeme jakih kiša, kada se nivo jezera podiže. Tokom suvog perioda, one djeluju kao ponori, kroz koje voda ističe.

Crveno jezero zaštićeno je tek 1964. godine iako je jedinstven primjer specifične morfologije hrvatskog krša. Zbog ljepote, mističnosti i nedostupnosti, Crveno jezero predmet je mnogih priča i legendi, od kojih je najpoznatija ona o Gavanu i njegovim dvorima prema kojoj su u davnoj prošlosti iznad jezera postojali dvori koji su propali u zemlju pa je na tom mjestu nastalo jezero.

(Dnevna doza geografije)

Nemate pravo da postavite komentar