25
Thu, Apr

Planinarske ture

Treskavica je planina u centralnoj Bosni i Hercegovini, koja se svojim južnim obroncima, kod Kalinovika, spušta u Hercegovinu.

Treskavica je planina u centralnoj Bosni i Hercegovini, koja se svojim južnim obroncima, kod Kalinovika, spušta u Hercegovinu.

treskavica veliko jezeropict11Uzvišenjem Hojta vezana je na zapadu sa Bjelašnicom. Na zapadu je i Visočica od koje je dijeli rijeka Ljuta. Od Sarajeva je udaljena oko 30 km. Pripada lancu dinarskih planina. Dobila je ime po čestim manjim zemljotresima.

Ukoliko je lijepo vrijeme dan je dovoljno dug da je temeljno prešpartate.  

Najbolji plan ture je Turovi - Sustavac - Vodopad Skok - Veliko jezero - Crno jezero. Auto ili drugo prevozno sredstvo najbolje ostaviti  u selu Turovi i krenuti negdje do pola 10.

92141049original 1437915956 treskavica1Prvi dio puta sve do Sustavca vodi vas široka makadamska staza. Poslije nekih sat vremena laganog hoda stižete u kamp Sustavac, gdje ćete  naići na prvi izvor na ovoj turi. Treskavica je poznata kao planina sa 365 izvora, koji su aktivni tokom cijele godine pa se na ove ture ne mora nositi velika zalihe vode. Uglavnom na svakom od ovih izvora se može dopuniti ili promijeniti voda u čuturicama.

Prva atrakcija koju ovaj put nudi je  vodopad Skok. Da bi došli do njega morate  malo skrenuti sa glavnog puta. Kod vodopada se možete zadržati malo duže, napravili nekoliko fotografija i okrjepiti se svježom izvorskom vodom.

Put vas   dalje vodi  uzbrdo do iznad samog vodopada. Na tom mjestu   treba  pregaziti Hrasnički potok - Skidanje gojzerica i ulazak u ledenu vodu od koje noge trenuto trnu. Koliko god to bilo teško ipak je bolje, nego skvasiti cipele i čarape. Sa druge strane potoka će vas možda dočekati snijeg (u zavisnosti od perioda godine) koji će vas je pratiti do vašeg cilja.

Izlazak na Šišan i pogled prema Velikom jezeru je uvijek spektakularan, pogotovo po lijepom vremenu. Početkom proljeća, jezero, zbog velikih količina snijega koji se topi, još je veće i ljepše. Prosto je bilo teško samo proći pored i ne napraviti malu pauzu i uživati u prelijepom pogledu.

Put vas je dalje vodio uzbrdo prema Crnom jezeru. To je ujedno  i posljednji uspon na ovoj  turi. Malo veća nadmorska visina i sjenke koje su pravili obližnji vrhovi su učinili da Crno jezero  bude pod snijegom veći dio godine.

 Preporučujemo da nedaleko od jezera napravite jednu veću pauzu za ručak i odmor, koji je poreban pred polazak nazad prema Turovima.

Srećno! 
 

Nemate pravo da postavite komentar