Hljeb se uobičajeno pravi od pšeničnog brašna, ali ako ga nemate mogu se upotrijebiti i ražano, ječmeno ili kukuruzno brašno, krompir, mekinje, žir i druge hlebne sirovine.
Hljeb se uobičajeno pravi od pšeničnog brašna, ali ako ga nemate mogu se upotrijebiti i ražano, ječmeno ili kukuruzno brašno, krompir, mekinje, žir i druge hlebne sirovine.
Kako zamijesiti i ispeći hljeb bez odgovarajuće posude i pećnice? Lako. Na čist pečkir ili neku drugu podlogu napravite kupu od brašna, napravite rupu na vrhu i sipajte vodu i so. Lagano zamijesite tijesto. Od tijesta napravite tanje vekne koje ćete obmotati oko nekog čistog štapa i tako peći na vatri. Hljeb možete takođe ispeći i na nekog ravnom tanjem kamenu! Od tijesta napravite pogačice i poređajte na vreo kamen.