26
Fri, Apr

Herbarijum

Trnina raste po pašnjacima, sunčanim brežuljcima, rubovma šuma ili kao živa ograda.

Trnina raste po pašnjacima, sunčanim brežuljcima, rubovma šuma ili kao živa ograda.


trninatrnina2Visoki grm, raširenih trnovitih grana, pun je bijelih cvjetića ugodnog mirisa, koji obeharaju u martu i u aprilu.

Plod je okrugao, tamnoplav, koštunjav, promjera oko jedan cm. Ima trpak i kiseo okus, pa se zato jede tek nakon mraza.

U plodu i kori ima tanina i gorkih tvari, u stabljici i lišću ima kalija, kalcijuma i flavonskih heteroida, a u plodu ima pektina, jabučne i cijanovodične kiseline, kao i vitamina C.
Bere se u doba cvjetanja, od marta do aprila, plod u jesen, kad ga je mraz omrazio, a korjen u proljeće i jesen. Uzima se za jačanje krvi, osobito u slučaju kožnih bolesti, za bolesti pluća i dišnih organa, protiv žutice i dizenterije, kao i kod bolova u želucu i probavnim organima.

Čaj od trnine:

1 supena kašika osušenog ili 7 supenih kašika svježeg cvijeta prelje se sa 2,5 dl ključale vode, prokuha 1 minutu, i poklopljno ostavi da stoji 10 minuta, pa procijedi.
Pije se 3-4 dana po jedna šolja dnevno i to gutljaj po gutljaj svaki sat. Ako taj procijeđeni čaj prokuhamo sa 1 supenom kašikom meda, dobijemo lijek za upalu pluća i bronhija, koji omekšava sluz i olakšava iskašljavanje. Piju se 2-3 šolje dnevno, svakih pola sata po jedna supena kašika.  Protiv osipa kod djece se daje 1 šolja tog čaja dnevno, tako da se količina razdjeli na četiri dijela.

trnina3

Protv pretjeranog debljanja:trnina4
6 gr. cvijeta trnine,
6 gr. cvijeta preslice (Equsetum arvense).
Prouha se 5 minuta u ½ l vode. Piju se dnevno 2-3 šolje u toku mjesec dana.

Protiv pretjeranog debljanja II:
1 supena kašika meda, zakuha se sa 2,5 dl vode, pa se prelije preko:
5 gr. cvijeta trnine, 5 gr. ruzmarina ( Rosmarinus officinalis)
5 gr. krkavine ( Rhamnus frangula),5 gr kadulje (Salvia officinalis), 2 gr. pelina (Artemisia absinthium),
zatim se ostavi da stoji poklopljeno 25 minuta i procijedi.
Piju se 1-2 šolje dnevno u toku mjesec dana. Bobe kuvane u crnom vinu liječe od dizenterije, a ako se namoče u vino ili konjak i ostave da stoji 10 dana, liječe bolesti bubrega i mokraćnih organa.

Protiv žutice se uzme 5 gr. stucane unutarnje kore korijena ili 50 gr. svježe, kuha u 2,5 dl bijelog vina, dok ne ukuha za trećinu.
To se podijeli na tri dijela i pije prije obroka ujutro, u podne i navečer.

Prašak od samljevenih suhih cvjetova uklanja bolove oko srca i pritisak oko jetre. Uzima se, na vrhu noža ujutro i navečer, pola sata prije jela.

Latinski naziv: Prunus spinosa

Receptizasve.work

Nemate pravo da postavite komentar