24
Sat, Sep

Herbarijum

Navikli smo da peršun koristimo skoro isključivo kao začin, dodatak supi ili dekoraciju na tanjiru, međutim njegova ljekovita svojstva i namjene su brojniji.

Navikli smo da peršun koristimo skoro isključivo kao začin, dodatak supi ili dekoraciju na tanjiru, međutim njegova ljekovita svojstva i namjene su brojniji.

persunpersun2Ovu ljekovitu bilju trebalo bi zaista iskoristiti na pravi način. Peršun je biljka čiji su i korijen i list upotrebljivi i sadrže korisne sastojke poput kalijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, mangana, bakra i drugih elemenata koji su važni za organizam.

 Čaj od peršuna za detoksikaciju organizma

Čaj od peršuna je odličan za izbacivanje toksina iz tijela, poboljšava metabolizam, ali i pomaže u prevenciji bolesti srca i bubrega. Peršun sadrži dva veoma bitna sastojka, a to su apiol i miristicin. Ovi elemeti su zaduženi za ublažavanje infekcija urinarnog trakta.

Flavonoidi koje sadrži peršun, zajedno sa luteolinom, djeluju poput antioksidanata, vezuju se za slobodne radikale i na tako sprječavaju njihov štetni uticaj na organizam. Poznato je da je visoka koncentracija slobodnih radikala povezana s nizom bolesti, uključujući rak, dijabetes, astmu… Pored toga, on sadrži i antioksidante i odličan je izvor vitamina A i C.

persun3persun4Vitamin C je glavni antioksidant u našem organizmu koji neutrališe djelovanje slobodnih radikala.

Čaj od peršuna pravi se za izbacivanje viška vode iz organizma, pa se zahvaljujući njemu može čak izgubiti kilogram do dva. Mnogi čajevi za mršavljenje u sebi sadrže peršun, a djelotvoran je najviše zbog regulisanja vode u tijelu.

Priprema je veoma jednostavna – stavite u džezvu pola litra vode, kada prokuva dodajte dvije kašike svježeg peršuna i ostavite ga u vodi od tri do pet minuta. Nakon toga izvadite listove peršuna, a čaj ostavite da se ohladi. Možete ga piti hladan ili topao.

Ukoliko imate problema sa neredovnom i bolnom menstruacijom peršun je rješenje za vas. Grickanje peršuna u danima prije početka ciklusa otklanja višak vode iz organizma i na taj način sprječava nadutost.

Međutim, peršun nije sasvim bezopasna biljka. Njegovo korišćenje tokom trudnoće mora biti veoma dozirano i kontrolisano. U velikim količinama u trudnoći djeluje kao uterotonik, i može da izazove kontrakcije zidova maternice. 

persun5persun6Peršun za njegu kože

Njegova obogaćenost vitaminima A i C i mnogim drugim mineralima čini ga dobrim saveznikom u borbi sa problemima kože, a posebno protiv pjega.

Isjeckajte sitno šaku peršuna i stavite u litar hladne vode. Ujutru tečnost procijedite i umivajte se ujutru i uveče. Kada je riječ o borbi protiv bora, smanjite količinu vode (umjesto 1 l, stavite 2 dl). Natopite vatu tečnošću i premažite lagano djelove koje želite da tretirate. Ostavite da se osuši, bez brisanja i tretman ponovite nekoliko puta za pola sata.

Možete napraviti i tonik koji ćete dobiti ukoliko stabljiku peršuna potopite u pola litra prokuvane vode i ostavite poklopljeno 12 sati. Proceijdite i dodajte malo limunovog soka. Korišćenje više puta dnevno učiniće da vaše pjege izbliede, a vaš ten postane svjetliji, koža će biti nahranjena i podmlađena.

Izvor: Ladylike.hr, Stvarukusa