15
Sat, Jun

Herbarijum

 

Šipurak je biljka koja pripada rodu ruža iz porodice Rosaceae.

 

Šipurak je biljka koja pripada rodu ruža iz porodice Rosaceae.

sipurak 1Nosi titulu jedne od najstarijih biljaka korišćenih u ishrani i liječenju. Još u kamenom dobu ljudi su za ozdravljenje koristili njegovo lišće, plod i cvijet.

Za vrijeme Rimskog carstva vjerovali su da je djelotvoran čak i u liječenju bjesnila te otuda i potiče njegovo ime  pasja ruža. U narodu je danas poznat po više od desetak različitih naziva  divlja ruža, plotna družica, ščipak, šibek, šip, šipkovina.

U dobra stara vremena naše bake su s vrhunskim umijećem pripremale razne zdrave i ukusne pripravke od ove dragocjene biljke. Tako su se u nekadašnjim ostavama mogle naći marmelade, džemovi, razni likeri i vina od šipka. Osim što su služili zdravlju naših starih, ovi proizvodi i njihova priprema bili su jednim dijelom i dio narodne tradicije, koja danas, nažalost, izumire.

Kad otkrijete šta sve čuva obični plod divlje ruže, možda baš vi opet posegnete za ovim blagom pokraj puta.

Riznica vitamina i minerala

Plod divlje ruže bogat je zavidnom količinom hranjivih nutrijenata. Obiluje vitaminima D, P, K, B1, B2, B3 i provitaminom A. Ono po čemu se izdvaja i što ga čini jednim od najzdravijih plodova je visoka koncentracija vitamina C, koja je, prema tvrdnjama naučnika, čak pedeset puta viša nego u narandži.

Osim toga, mnogi ugledni naučnici (Vinkelman, Flam i dr.) sproveli su istraživanja koja su potvrdila da se kuvanjem plodova šipurak sadržaj vitamina C u njima ne smanjuje. Upravo suprotno  nakon desetominutnog kuvanja ploda količina vitamina C se, prema tvrdnjama istraživača, čak i povećava!

U mesnatim plodovima šipuraka sadržane su znatne količine važnih minerala; natrijuma, gvožđa, selena, mangana te nešto manje količine magnezijuma, kalijuma, fosfora, sumpora i silicijuma. Odličan je izvor flavonoida, jabučne, limunske i askorbinske kiseline, tanina, karotenoida (likopen i ksantofil).

Poboljšava rad probave i bubrega

Šipurak je bogat voćnim kiselinama koje imaju značajnu ulogu u liječenju bolesti bešike i bubrega. Od velike je važnosti u prevenciji bubrežnih i mokraćnih kamenaca. Na prirodan način štiti probavu te je reguliše bez štetnih nuspojava. Pomaže kod svih želudačanih tegoba: zaustavlja proliv, nadražaj želuca i povraćanje te blagotvorno djeluje na obnovu želudačne sluznice.

sipurak

Prirodni je diuretik koji tijelu pomaže da se oslobodi toksina i obnovi cijeli organizam.

Štiti od bakterija i virusa

Flavonoidi sadržani u šipuraku štite ga od patogena iz okoline, kao što su bakterije i virusi. Vitamin C najsnažnije je sredstvo protiv infekcija, posebno u prevenciji gripa i prehlade. Zbog toga je šipak odlično sredstvo za jačanje imuniteta, te prirodna pomoć pri oporavku organizma nakon bolesti.

Pomaže kod bolnih zglobova i mišića

Trjeslovine kojima je šipurak bogat takođe su odlični saveznici zdravlja. Blagotvorno djeluju na mišiće, kosti i sluznicu, štite ih od uzroka bolesti i pomažu u njihovom liječenju. Zbog protivupalnih svojstava šipurak se smatra dragocjenim prirodnim sredstvom za liječenje artritisa te gihta i reume. Istraživanje iz 2007. godine sprovedeno na pacijentima koji su patili od upale zglobova potvrdilo je snažne učinke šipka na ublažavanje upalnih procesa.

Kod pacijenata koji su svakodnevno uzimali kapsulu šipurak bol je smanjena za čak 40%.

Štiti od stresa i hormonske neravnoteže

Šippurak je izuzetno djelotvoran u suzbijanju zdravstvenih tegoba koje su usko povezane sa stresom. Pomaže u ublažavanju probavnih smetnji, visokog krvnog pritiska te pojedinih cirkulacijskih tegoba koje su posljedica stresa.

Djelotvoran je i u regulaciji hormona

Prirodno je sredstvo koje može pomoći ublažiti menstrualne grčeve i probleme s matericom. Ublažava glavobolju, vrtoglavicu i migrenu.

sipurak 1

Savršena njega za vašu kožu

Bogatstvo voćnih kiselina šipurak čini idealnim sredstvom za njegu i zaštitu kože, iznutra i izvana. Prirodni sastojci podstaći će odstranjivanje odumrlih ćelija na koži, smanjiti proširene pore i očistiti nečistoće na koži.

Djelotvoran je kod kožnih problema  pospješuje regeneraciju ćelija i povećava nivo kolagena, koji je zaslužan za čvrstoću, glatkoću i sjaj, prenosi Nezavisne.

Ublažava posljedice psorijaze, ekcema, dermatitisa, opekotina kao i vidljivost hiperpigmentacije  poput staračkih ili sunčanih pjega. Ublažava bore, ožiljke, akne, strije te koži vraća vlagu i vitalnost.

Ostale zdravstvene dobrobiti šipurak:

 otklanja umor i malaksalost

liječi glavobolju i vrtoglavicu

pomaže u detoksikaciji

zaustavlja mučninu i proliv

štiti od kardiovaskularnih bolesti

poboljšava cirkulaciju

spriječava anemiju

pročišćava disajne puteve

pozitivno djeluje na kožu, mišiće i kosti

liječi kožne bolesti i alergije.

 

Nemate pravo da postavite komentar