22
Fri, Sep

Herbarijum

 

Neven u narodu nazivaju još i žutelj, žutirod, ognjac, zimorod, ognjanac, bilek, itd.

 

Neven u narodu nazivaju još i žutelj, žutirod, ognjac, zimorod, ognjanac, bilek, itd.

nevenLjekovitost nevena je najveća preko dana tj. u toku sunca, kada ovu biljku (njen cvijet) treba brati. Inače,  za sve blagodeti koje ima zaslužna su njegova svojstva. Neven sadrži: Tanine, saponide, flavonoide, eterična ulja, vitamin A, karoteonide, beta karoten, smolu, mnoge druge minerale i vitamine.

Blagotvornost ove biljke je zaista značajna, a može se uzimati u obliku čaja, tinktura, pa čak i u obliku ljekovite masti. Na opštem nivou neven prvenstveno utiče na zaliječenje rana, kod čišćenja krvi i svih drugih zdravstvenih problema vezanih za ove aspekte.

Tako tinktura od nevena koja se pravi od litra rakije (preporuka je da to bude domaća rakija) gdje se stavi puna šaka cvijeta nevena, a potom ostavi na suncu da stoji neredne dvije nedelje ili tačnije rečeno, na temperaturi oko dvadeset stepeni. Ove tinkture koristite kao obloge za rane, otekline, podlive, nagnječenja, modrice.

neven1Mast od nevena se pravi tako što pola kilograma tople (zagrijane ) svinjske masti stavite dvije pune šake nevena. Ovdje se pored cvijeta stavlja list i stablo ove biljke.

Dakle, u mast stavljate cijelu biljku koju ste prethodno isjeckali, oprali i iscijedili. Kada stavite biljku u mast izmješajte smjesu i sklonite sa šporeta. Poklopite, potom, i ostavite da odstoji smjesa naredna 24 sata.

Narednog dana ovu smjesu ponovo zagrijte pa potom procijedite kroz gazu. Spakujte mast u čiste kutijice koje ste već prethodno pripremili. Ovu mast koristite za liječenje rana, opekotina, raznih krasta, pa čak ako imate problema sa hemoroidima. Kod proširenih vena će vam nevenova mast pomoći pri oporavku, kao i kod promrzlina.

 

Najviše i najčešće korišćen proizvod od nevena je nevenov čaj od sušenog cvijeta. Čaj se koristi kod obloga ili kod ispiranja. Ako imate zdravstvenih poteškoća sa usnom dupljom, čaj od nevena će vam biti odličan da sanira problem takve vrste.

neven33

Potrebno je do tri puta dnevno da ispirate usta pripremljenim čajem od nevena, tako 

 

što ste jednu kašičicu biljke stavili u vrelu vodu (dovoljno je u 250 mililitara vrele vode).   

Čaj od nevena možete koristiti i za obloge kod problema i bolesti kože. Ako vam je koža ispucala, ako imate opekotine od sunca ili opekotine od nečeg drugog, ako imate manje rane ili su vas ugrizli insekti, obloga od čaja nevena će vam itekako pomoći i uplažiti tegobe.

Recept čaja namijenjen ze obloge: šest do osam grama čaja od nevena prelijte sa jednim litrom kipuće vode. Potom, ostavite pet minuta da odstoji i zatim potapajte tkaninu u ovaj čaj sa kojim ćete koristiti za previjanje. Preporuka je da obloge primenjujete dnevno do četiri puta.

Čaj od nevena će vam koristi takođe i za piće. Biće vam blagodatan kod čišćenja krvi, a i kod hepatitisa (dakle, kod virusnog zapaljenja jetre).  Pomoći će vam kod tegoba i bolesti crijeva i želuca, kao i kod urinalnih infekcija. Ukoliko imate mučninu ili povraćate, ublažiće vam menstrualne bolove, saniraće vam simptome prehlade, ako imater čir umiriće vam simptome, a čak će vam regulisati i umiriti ubrzano lupanje srca – za sve ove simptome i bolesti, čaj od nevena će vam pomoći.

Neven se odlično pokazao protiv gljivica, naročito kandide. Čak pomaže i kod psorijaze. Melemi od nevena su se odlični protiv suvih i vlažnih ekcema, kao i kod perutanja kože. Ovi melemi će stimulisati stvaranje novog epitela, saniraće vam i  gnojni iscjedak, prenosi kodren.

 

Nemate pravo da postavite komentar