16
Tue, Apr

Herbarijum

 

Na radost mnogih kojima je ovo voće omiljeno, sezona trešanja je počela!

 

Na radost mnogih kojima je ovo voće omiljeno, sezona trešanja je počela!

tresnje1Ipak, pored toga što su tako slatke, ukusne i osvježavajuće, ove crvenkaste ili bijele loptice su izuzetno dobre za naš organizam. Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Grci su zaslužni za gajenje trešnje, a Rimljani svojim legijama za njeno rasprostiranje po Evropi. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Do nedavno sve se to smatralo narodnom medicinom, ali istraživanja su dala i naučni temelj svim tim pričama, tako nijesmo daleko od dana kada će vam ljekar reći “uzmi 10 trešanja i nazovi me ujutru”.

Zdravstvene dobrobiti ovog predivnog voća idu u korak s njegovim oblikom i bojom.

tresnje 1

Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala: kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka. Sadrže vlakna, celulozu, pektin, organske kisjeline i nešto proteina i ugljenih hidrata. Zbog bogatstva antioksidansa trešnje su izvrsni borci protiv slobodnih radikala. Posebno su bogate antocijaninima i proantocijaninima, koji im daju jarkocrvenu boju. Ovi antioksidansi su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protivupalna sredstva. Takođe, podstiču proizvodnju kolagena – proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.

Istraživanje sprovedeno na američkom univerzitetu u Vermontu dokazalo je da antocijanini djelotvorno ublažavaju upale mišića i grčeve u listovima. Svakodnevno konzumiranje 200 grama trešanja pomaže u prevenciji mnogih zdravstvenih problema. Zahvaljujući kalijumu ovo voće idealno je za pročišćavanje organizma, posebno kod osoba koje imaju problem sa zadržavanjem tečnosti.

Postoji dijeta sa trešnjama, koja se sastoji od ispijanja dva litra soka od trešanja dnevno, tokom tri dana. Ova dijeta oslobađa organizam od toksina i mokraćne kisjeline, sagorijeva masti, i tako vam pomaže da izgubite koji kilogram.

Trešnje se takođe preporučuju i za otklanjanje simptoma i raznih zdravstvenih problema vezanih za osteoporozu, naročito kod žena u menopauzi, jer sadrže gvožđe i kalcijum. Mogu se takođe konzumirati za liječenje i prevenciju anemije i problema sa zubima. Trešnje je poželjno uključiti u ishranu kod djece koja su u fazi mijenjanja zuba.

 

Nemate pravo da postavite komentar