25
Thu, Jul

Zoo

Haskiji su psi srednje veličine posebno uzgojeni za preživljavanje u polarnim uslovima. Srodni su samojedima i aljaskim malamutima.

Haskiji su psi srednje veličine posebno uzgojeni za preživljavanje u polarnim uslovima. Srodni su samojedima i aljaskim malamutima.

 

Sibirski Haski www.putokaz.meSIBIRSKI HASKI

Postoje dvije vrste haskija - krupniji sibirski i malo manji, aljaski. I jedni i drugi imaju plave ili smeđe oči, a 20 posto ih ima jedno plavo, a drugo smeđe oko. Neki pretpostavljaju da je ta pasmina vučje krvi.

Zemlja porijekla - Aljaska

Sibirski Haski  1 www.putokaz.me       Porijeklo
Prvo spominjanje ove rase vezuje se za narod koji se zove Čukči koji su živjeli na Čukotskom poluostrvu , koji je vršio odabir najboljih pasa, kako bi dobio izdržljivoga, brzoga i snažnoga psa sa dobrom orijentacijom, što je na kraju dovelo do nastanka sibirskog haskija. Početkom 20. stoljeća, prenijet je na Aljasku, gdje je zbog svojih osobina korišten za vuču saonica. Godine 1908. održana je prva trka sankama, koju su vukli sibirski haskiji; staza je bila duga 408 km, a pređena je za 119 sati. Ubrzo, rasa se proširila na Kanadu i ostatak SAD-a. Američki kinološki savez je sibirske haskije kao rasu priznao tek 1930. Sredinom 50.-ih godina 20. vijeka, prenijeti su i u Europu.


Alaskan Malamute www.putokaz.me        Opis
Sibirski haski je radni pas srednje veličine, koji pripada porodici špiceva i porijeklom je sa Aljaske.

Njegovo krzno može biti: crno - bijelo, sivo bijelo ili čak crveno - bijele boje, dok boja očiju može biti plava, što je karakteristično za ovu rasu, ali i smeđa. Oči im ne moraju biti iste boje, što se naziva bi-color oči, također oko moze biti prošarano smeđim i plavim nijansama. Linjanje kod sibirskih haskija je povezano s vremenskim uslovima i kada do njega dođe, što se događa 2 do 3 puta godišnje, ono traje oko 10 - 30 dana. Ovaj bliski rođak aljaškoga malamuta i samojeda živi prosječno od 13 do 15 godina, a uz pravilnu njegu i ishranu čak i duže.

 


Aljaski i Sibirski Haski www.putokazZahvaljujući dvostrukom gustom krznu, haskiji su lako prilagodljivi u hladnijim ali i toplijim krajevima. Gusto krzno ih štiti od hladnog vjetra kao izolator ali i od vručine. Mužjaci teže 20 do 27 kilograma, a dosežu visinu od 53 do 60 centimetara. Ženke teže od 16 do 23 kilograma, a mogu biti visoke od 51 do 56 centimetara. Ženka okoti u prosjeku od 5 do 7 mladunca.

Narav: Draželjubljiv, privržen, dobar prijatelj čovjeka.

Zahvaljujući umjerenoj težini, koja dozvoljava postizanje velikih brzina, haski je odličan za trka saonicama pa je za te narodne sportove naročito cijenjen u Kanadi i u Sjevernoj Americi. Aljaski Haski www.putokaz.meALJAŠKI MALAMUT - ALJAŠKI POLARNI PAS

Matična zemlja - SAD

Porijeklo

To je nordijski pas koji potieče od artičkog vuka. Njegovo je ime nastalo od "Mahlemutes" tj. pleme Eskima sa Aljaske, koje je uzgajalo najljepše pse za rad na snijegu.

Opis

Snažan pas, dobro građen, čvrstog tijela, široke glave i ponosnog držanja. Uši su uspravne, oči sitne, bademaste, kao u vuka, ali blagog izraza. Dlaka je gusta i tvrda, nije duga, s masnom i vunastom donjom dlakom. Boje su od svijetlosive do crne u svim nijansama; noge i gubica su gotovo uvijek bijele. Rep je obrastao dugim dlakama i nošen zavinuto na leđima. Visina: 55 do 67cm mužjaci, 50 do 58 ženke; težina: 29 do 35kg mužjaci, 22 do 31 kg ženke. Idealne visine su 64 cm za mužjake i 58cm za ženke.

Narav: Vrlo vjeran, inteligentan, blag, privržen gospodaru. Osim toga je vrlo čist, bez mirisa i ne laje, već samo zavija.

Pas za vuču saonica, učestvovao je u mnogim polarnim ekspedicijama zbog žilavosti, smisla za orijentaciju i izvrsnog njuha.

 

 REDAKCIJA PUTOKAZA

Nemate pravo da postavite komentar