16
Tue, Apr

Zoo

Predstavljamo vam rijetke životinjske vrste koje se od drugih izdvajaju po neobičnim nosevima

Predstavljamo vam rijetke životinjske vrste koje se od drugih izdvajaju po neobičnim nosevima

1. Goblin ajkula

U pitanju je veoma rijetka vrsta ajkule, koja svojim izgledom tj. dugačkim nosem svakako opravdava svoje ime. Goblin ajkula(Mitsukurina owstoni) je ime dobila po goblinima, mitološkim patuljcima s velikim ušima i nosem. 

Njen neobično dugačak nos nije naročito od pomoći pri hvatanju plijena, ali može pomoći pri detektovanju električnih signala.

images 2013 12 600450 goblinajkula 2043648432. Slonovska rovčica

Ova neodoljiva životinja nije ni slon ni rovčica, ali je povezana i s jednom i s drugom životinjskom vrstom. 

Nekada se vjerovalo da su povezani sa ježevima i krticama, ali slonovske rovčice su zapravo dovljno jedinstvene da imaju sopstvenu porodicu, Macroscelides micus, a DNK analize su ih smjestile u grupu Afroterija, sisare koji vode porijeklo od jednog afričkog pretka.

Postoji 19 vrsta slonovskih rovčica različitih boja, ali sve imaju dugačke noseve koji su savršeni za hvatanje insekata.

slonovska rovcica3. Slijepi miš s nosem u obliku mača

Ova vrsta slijepog miša (Lonchorhina aurita) ima dugo ispupčenje (nose leaf), koje može da bude različitog oblika i veličine kod različitih vrsta slijepih miševa, a koje im je od velike pomoći da se skoncentrišu tokom eholokacije. 

Kod ove vrste slijepog miša, koja se može naći u tropskim šumama Centralne i Južne Amerike, ovo ispupčenje dolazi do izražaja i dugačko je skoro koliko i njegove uši.

slijepi mis

4. Riba jednorog 

Riba jednorog je jedna od najneobičnijih morskih vrsta. Još uijvek nije poznato čemu služe rog, osim da im pruža zaista upečatljiv izgled. U zavisnosti od vrste ribe jednoroga se razlikuje i veličina i boja roga.

Riba jednorog

5. Mandril

Mandrili (Mandrillus sphinx) su najveći majmuni i možda najšareniji sisari na svijetu, a interesantno je da su mužjaci ne samo veći nego i imaju izraženiju boju od ženki.

Jarkocrveni nosevi i obrve koje su okružene svetloplavom kožom karakterišu izgled ovih majmuna, a ove boje se  mogu pojaviti i na leđima, genitalijama i zadnjici.

mandril

Izvor: Nacionalna geografija

 

Nemate pravo da postavite komentar