18
Thu, Apr

Zoo

Najbrži letač među životinjama je maleni šišmiš, pokazalo je novo istraživanje koje je šokiralo ornitologe.

Najbrži letač među životinjama je maleni šišmiš, pokazalo je novo istraživanje koje je šokiralo ornitologe.

 sp slepi misMinijaturni meksički slobodnorepac, koji teži samo 11 grama, može da postigne brzinu horizontalnog leta veću od 160 kilometara na sat, brže od bilo koje ptice.

Naučnici su do ovog otkrića došli tako što su na šišmiše stavljali minijaturne radio-odašiljače, mase samo pola grama, i potom mjerili njihovu brzinu iz malih aviona.

Bats in flight

Iako su šišmiši u pravilu sporiji od drugih letača, meksički slobodnorepac iznenadio je svojom brzinom, pa je s trona skinuo čiope, do sada smatrane najbržim letačima u životinjskom kraljevstvu.

Čiope lete brzinama od oko 110 kilometara na sat, i smatrane su rekorderima životinjske avijacije. Iako neki sokolovi mogu da postignu brzine do 300 kilometara na sat, radi se o brzini u poniranju, dok se u slučaju meksičkog slobodnorepca i čiopa radi o brzini u horizontalnom letu, bez pomoći vjetra.

- Prvo nismo mogli da vjerujemo našim podacima. Ali, podaci su bili tačni. Zabilježili smo ženke šišmiša, koje teže između 11 i 12 grama, kako lete brzinama većim od 160 kilometara na sat što je novi rekord u horizontalnom letu - rekao je Kamran Safi s odsjeka za ornitologiju Instituta „Maks Plank“.

 

Nemate pravo da postavite komentar