25
Thu, Apr

Zoo

 

Bijele rode stigle su i u Bijelo Polje, a građani su ih primijetili u blizini osnovne škole u bjelopoljskom naselju Njegnjevo, pišu Dnevne novine.

 

Bijele rode stigle su i u Bijelo Polje, a građani su ih primijetili u blizini osnovne škole u bjelopoljskom naselju Njegnjevo, pišu Dnevne novine.

roderode1Zbog toga je juče u dvorištu Osnovne škole „Pavle Žižić“ u Njegnjevu, na stubu rasvjete montirana platforma za gnijezd roda.

Inicijativu za postavljenje platforme, Sekretarijatu za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje uputila je NVO Centar za zaštitu i proučavanje prica iz Podgorice.

Sekretar opštinskog sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Jasmin Ćorović saopštio je za Dnevne novine, da je za crnogorsku ornitofaunu, koja broji nevjerovatnih 351 vrsta, svakako novina povratak bijelih roda (Ciconia ciconia), koje su u Bijelom Polju prisutne od prošle godine.

rode2rode3“Jednom kada odaberu gnijezdilište, rode se ostatak svog života gnijezde na istom mjestu, tj. pri godišnjim migracijama vraćaju se svom starom gnijezdu, i to prvo mužjak, kako bi popravio gnijezdo, da bi mu se naknadno pridružila i ženka. S obzirom na to povećanje broja roda koje posjećuju Crnu Goru svake godine, gdje u Bijelom Polju trenutno borave tri takve jedinke, a u cilju poboljšanja uslova za njihovo gniježđenje, Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje, u čijoj nadležnosti je zaštita prirode, životne sredine i biodiverziteta, je sklopio ugovor sa firmom „Oriol“ d.o.o iz Podgorice o izradi i montaži platforme za gniježđenje roda, koja je i montirana na navedenoj lokaciji. Vještačko gnijezdo ima za cilj da spriječi izazivanje kratkih spojeva na stubovima sa žicama i da osigura bezbjedno gniježđenje roda”, kazao je Ćorović.

Prema njegovim riječima, dolazak bijele rode u Bijelo Polje predstavlja povećanje biodiverzitetskog i orintofanskog bogatstva ovog kraja.

Po narodnom vjerovanju, roda simbolizuje porodične vrijednosti tj. pticu koja donosi sreću, napredak i prosperitet, a povratak roda u neki kraj shvata se kao povratak prosperitata tog kraja.

Bijele rode nastanile su se već u Beranama, o čemu je CdM više puta pisao, a primijećene su i u blizini brda Budoš nadomak Nikšića.

 

Nemate pravo da postavite komentar