07
Wed, Jun

Zoo

Zoo -vrt ’Grandvju akvarijum’, smješten u tržnom centru u oblasti Guangčo u Kini, jedan je od najgorih objekata ove vrste. Zatvorene među gole betonske zidove okrečene u plavo, bez prozora i bilo kakvog vida razonode, životinje zapadaju u apatiju...

Zoo -vrt ’Grandvju akvarijum’, smješten u tržnom centru u oblasti Guangčo u Kini, jedan je od najgorih objekata ove vrste. Zatvorene među gole betonske zidove okrečene u plavo, bez prozora i bilo kakvog vida razonode, životinje zapadaju u apatiju...

Razlog za njihov boravak ovdje samo je jedan – selfiji koje stotine posjetilaca svakodnevno prave. 

Pojedine životinje prinuđene su da izvode trikove, neke leže mrtve poput ribe gruper u obližnjem akvarijumu, a neke apatično gledaju u daljinu, poput medvjeda po imenu Pica na snimku. 

Njegovu patnju dodatno otežavaju turisti koji neprestano kuckaju po pregradnom staklu, u nadi da će ga na taj način podstaći da ‘živne’.

Nehumani uslovi u kojima se drže životinje podstakle su Međunarodnu humanitarnu organizaciju (Humane Society International), da u saradnji sa organizacijom “Charity Animals Asia”, kineskom grupom VShine, organizacijom Care2 i fondacijom “Born Free” pokrene peticiju za zatvaranje tržnog centra. 

Istovremeno, 50 kineskih organizacija pozvalo je u otvorenom pismu kineskog guvernera Džua Sjaodana na akciju spasavanja medvjeda. 

Peticiju je do sada potpisalo milion ljudi, ali za slavlje je još rano, s obzirom na to da predlog Jorkširskog rezervata u Donkasteru, koji je ponudio smještaj medvjedu u parku površine četiri hektara, nije naišao na odobrenje kineskih vlasti. One su navodno odbile saradnju uz komentar da medvjed neće napustiti Kinu. 

 

 

Nakon odgledanih snimaka na kojima je prikazan medvjed, profesor Alister Makmilan iz HSI rekao je da se jasno vidi da je životinja pod velikim stresom. 

“Ovaj medvjed je u prilično lošem stanju, a njegova uznemirenost može se vidjeti po neprestanom njihanju glave i drugim repetitivnim pokretima. Uslovi u kojima ga drže nisu nimalo odgovarajući i ne podsjećaju ni izbliza ni na šta u njegovom prirodnom okruženju. Ukoliko se nešto hitno ne preduzme po tom pitanju, mentalno zdravlje ove životinje biće bespovratno uništeno”, rekao je Makmilan. 

Li Čengtang, menadžer tržnog centra, negirao je navode da je medvjed ugrožen uz obrazloženje da su novinari stekli pogrešnu sliku o uslovima u kojima Pica živi. 

Nažalost, medvjeda nije moguće pustiti u divljinu jer je rođen u zatočeništvu, a za sada je postignut samo kompromis. 

Životinji će u bazen biti spuštana živa riba, hrana će joj biti služena u blokovima leda i povremeno će biti puštana u ograđeni prostor u kojem će moći da se odmori od pogleda ljudi. 

“To je za nas podsjetnik da bi trebalo bolje da čuvamo medvjeda i omogućimo mu bolju njegu”, rekao je Čengtang. 

U zoo-vrtu živi više od 500 različitih vrsta, a organizacije za zaštitu životinja navode da su trenutno najugroženije arktičke lisice, bijeli kitovi i morževi.