24
Wed, Apr

Zanimljivosti

Klisura rijeke Gradac, nalazi se na teritoriji Opštine Valjevo, od koga je udaljena jedan km u pravcu juga.

Klisura rijeke Gradac, nalazi se na teritoriji Opštine Valjevo, od koga je udaljena jedan km u pravcu juga.

GradacGradac2Klisura je jedan je od najatraktivnijih prostora u ovom dijelu Srbije. 

Markantnih dimenzija, sa čestim vertikalnim odsjecima i dinamičnom morfologijom, većim brojem podzemnih i površinskih oblika kraške erozije i brojnim meandrima spada u red najživopisnijih klisura u Srbiji. Velike površine pod šumom na prostoru oko klisure, dio su njenog izvornog ambijenta, a čiste vode Gradca, njen najveći ukras.

Posebnu draž ovom području daju i manje ambijentalne cjeline sa specifičnim i vrlo vrijednim pejzažnim karakteristikama i staništa većeg 

Gradac5

broja rijetkih biljnih i životinjskih vrsta.Gradac4

Gradac3U pretežno mješovotim listopadnim šumama ovog područja svoja staništa ima veliki broj ptica, kao što su na primjer: zeba, mišar, jastrijeb, kokošar; mnoge vrste glodara: jež, puh orašar, šumski puh, vjeverica, riđa voluharica, a od lovne divljači: srna, divlja svinja, zec, lisica, kuna zlatica, kuna bjelica, prepelica, jarebica, kamenjarka. Posllednjih godina zabilježeno je i prisustvo veoma rijetke vrste sisara - vidre, za koju se pretpostavljalo da je iščezla sa ovih prostora. Prisustvo vidre ukazuje na bogat i raznovrstan živi svijet u vodi. U rijeci živi deset autohtonih i jedna introdukovana vrsta riba (protočna pastrmka, lipljan, klen...). Posebnu vrednost područja čini i hidrološki fenomen Gradačko vrelo.

 Gradac6Pored prirodnih ljepota, ovo područje se odlikuje brojnim kulturnim spomenicima, koji svjedoče o prisustvu čovjeka na ovim prostorima od paleolita, preko rimskog perioda i srednjeg vijeka do danas.O prošlim vremenima svjedoče: manastir Ćelije, Lelička vodenica, Visoka pećina, Kastrum, ostaci srednjovjekovnog utvrđenja u ataru sela Branegović...dok brojni vidikovci danas omogućuju da se pogleda i dalje i šire, u okolinu klisure. Zbog osobenih pejzažnih karakteristika i prirodnih rijetkosti i vrijednosti, područje klisure rijeke Gradac zaštićeno je kao predio izuzetnih odlika.

(TO Srbije)

Nemate pravo da postavite komentar