31
Fri, Mar

U svijetu
 
Ono što je za Kinu nekada bio Put svile, za Provansu je već dugo, danas možda više nego juče, Put lavande.
 
Ono što je za Kinu nekada bio Put svile, za Provansu je već dugo, danas možda više nego juče, Put lavande.
184395 635888067132681077Polja lavande 6Beskrajna polja opojnog mirisa, koja tu i tamo presjecaju polja žita. I kada čovjek pomisli da je takav raspored u paleti pravilo, pojavi se polje suncokreta. Izgledaju baš kao da su sišli s Van Goghovog platna.

Provansa, koja se poput putene, zavodljive žene prostire pred očima putnika koji od svih puteva na svietu odaberu upravo Put lavande, opojnija je od bilo koje druge turističke ceste na svijetu. Ceste vina, maslinova ulja, sira… nude vatromet ukusa, pa i mirisa, ali ovako jedinstveni sklad boja koje počinju na nebu, pretaču se u umjetničke galerije, spajaju se u bočici parfema, a kulminiraju na tanjuru - uistinu je rijetkost. Provansa je preplavljena bojama, mirisima i ukusima koji ne ostavljaju ravnodušnim ni jednog covjeka.

Od sredine juna do početka avgusta Provansa je nestvarna i očaravajuća slika rascvjetale lavande. Nevjerovatna plavo-ljubičasta magija polja je primamljiva i jedinstvena i često se u misli vraća ovaj aromatično-bajkoviti mir. Ako ste baš tada planirali svoj godišnji odmor, nemojte se odreći ovog prirodnog fenomena – rascvjetalih polja lavande u Provansi.