29
Mon, Apr

U svijetu

U Normandiji, na krajnjem sjeveru Francuske, 30-ak km sjeverno od Avra, nalazi se simpatično selo koje se nalazi na čuvenoj “Alabasternoj obali”.

U Normandiji, na krajnjem sjeveru Francuske, 30-ak km sjeverno od Avra, nalazi se simpatično selo koje se nalazi na čuvenoj “Alabasternoj obali”.

Etreta1EtretaZaštitni znak mjesta su visoke i bijele litice, poznatije kao Falaise d’Etretat koje Francuzima znače isto što i Bijele litice Dovera Britancima.

Etreta (1500 stanovnika) je još jedno mjesto u Francuskoj koje privlači brojne turiste, a u njemu uživa i lokalno stanovništvo. Kako i ne bi uživali kada se radi o mjestu koje je privlačilo pisce još od XIX vijeka. Popeti se na vrh Falaises d’Etretata iskustvo je koje se nikada ne zaboravlja.

Etreta3Etreta4Insipiraciju su ovdje pronalazili Viktor Igo kao i Gi de Mopasan koji je tu neko vrijeme i živio. Etretu nisu zaobišli ni slavni slikari koji su odlučili naslikati ljepotu mjesta. Kurbe, Matis i Dega, učinili su je vječnim, a čuveni Alfons Kar, urednik Figaroa približio je Parižanima.

Etreta5Etreta6Danas je ovo simpatično malo mjesto jedno od popularnijih ljetnjih odmarališta koje se zimi pretvara u jedan sasvim poseban svijet, kao i tiho mjesto, kakvo je oduvijek i bilo, s prekrasnim šetalištem i šljunkovitom plažom na kojoj se van sezone rijjetko može zateći slučajni prolaznik. Cijela plaža je romantična i kao stvorena za one koji traže mir.

Zapadna litica (Falaise d’Aval) je najfascinantnija stijena, ujedno i simbol mjesta, gdje je priroda vremenom kreirala impresivan luk, visine 70 metara koji je nastao udarom talasa na mekane kredne litice. Zbog svijetle boje stijena, ovaj dio obale naziva se i obala alabastera. 

Na vrhu istočne litice (Falaise d ‘Amont) nalazi se mala kapela, a iza nje mali muzej i spomenik u obliku rašljaste kosti, posvećen dvojici francuskih avijatičara, Koliju i Nungeseru, koji su 1927. godine pokušali preći Atlantik nakon čega su se izgubili u neposrednoj blizini obale.

(Dnevna doza  geografije)

 

Nemate pravo da postavite komentar