05
Sun, May

U svijetu

Nikolaj Konstantinovič Rerih (1874-1947) je postigao velike uspjehe kao slikar, scenograf, mistik, pisac, putešestvenik, arheolog i javni djelatnik.

Nikolaj Konstantinovič Rerih (1874-1947) je postigao velike uspjehe kao slikar, scenograf, mistik, pisac, putešestvenik, arheolog i javni djelatnik.

N RoerichObišao je cio svijet, naslikao preko 7000 umjetničkih slika, a njegove filosofske ideje zasnovane na istočnom učenju presudno su uticale na razvoj Nju ejdž pokreta u Rusiji.

Od malih nogu, mali Nikolaj se zanima za slikarstvo, arheologiju, istoriju i kulturno nasleđe Rusije i Istoka.

Nakon završetka gimnazije, upisao se istovremeno na pravni fakultet i likovnu akademiju.

Sa 24 godine Rerih je postao zamjenik direktora muzeja i pomoćnik urednika časopisa „Umjetnost i slikarska industrija“, a tri godine kasnije postaje sekretar „Imperijalnog društva za promociju umjetnosti“. U prvoj deceniji 20. veka živopisao je nekoliko crkava i naslikao scenografije za veliki broj pozorišnih predstava.

Od 1905. godine, osim drevne Rusije, sve više ga zanima i Istok.

Godine 1919. Rerih sa porodicom prelazi u London. Tu se upoznaje sa Rabindranatom Tagorom, dobitnikom Nobelove nagrade za književnosti iz Indije, i postaje član Teozofskog društva. Organizuje Srednjeazijsku ekspediciju i odlazi u Indiju. Do 1928. ekspedicija obilazi skoro cio azijski kontinent. Kao rezultat ogromnog putovanja i hiljada pređenih kilometara, svijetlo dana ugledale su mnogobrojne knjige i još veći broj umjetničkih slika.

Nikolaj Rerih je 1928. u Njujorku osnovao Institut himalajskih istraživanja, a na Zapadnim Himalajima Institut „Svjetlost jutarnje zvijezde“, gdje su izgrađene naučne laboratorije i organizovana istraživanja u oblasti lingvistike i filologije Istoka.

Umro je 13. decembra 1947. u dolini Kulu. Na mestu pogrebne lomače, stoje riječi: „Tijelo Mahariši Nikolaja Reriha, velikog druga Indije, bilo je predano vatri na ovom mjestu. Da bude mir.“

U nastavku su Rerihove slike himalajskih planina sa ekspedicije iz 1924 godine.

001 nikolai rerih002 nikolai rerih003 nikolai rerih

005 nikolai rerih

006 nikolai rerih

007 nikolai rerih

008 nikolai rerih

Nemate pravo da postavite komentar