19
Fri, Apr

U svijetu

Oni koji lete iznad San Franciska imaju sreću da posmatraju prelijepa raznobojna polja koja izgledaju kao da su oslikana na platnu.

Oni koji lete iznad San Franciska imaju sreću da posmatraju prelijepa raznobojna polja koja izgledaju kao da su oslikana na platnu.

IIITo su zapravo slane bare u zalivu San Franciska koje su pripadale obližnjoj fabrici hrane, a danas se nalaze u fazi vraćanja u prirodno stanje. 

Za ove nesvakidašnje boje slanih bara zaslužni su mikroorganizmi i alge koje su se nastanile u njima. Mikroorganizmi su locirani u svakoj bari u zavisnosti od tolerancije na salinitet, a boje nastaju kao reakcija na nivo soli u vodi.  Bare koje isparavaju prekrivene su čitavim nizom nijansi, od svijjetlo zelene gde je salinitet niži što pogoduje razvoju zelenih algi, pa do koralno ružičaste i crvene nijanse gdje je nivo soli visok što podstiče razvoj alge Dunaliella. Veliki broj račića 

IVIIIArtemia salina koje barama daju narandžastu boju nalazi se u vodi umjerenog nivoa saliniteta. 

Od sredine XIX vijeka, industrija soli bila je jedna od najvećih industrija u San Francisku.

Godine 2003. kompanija koja se bavila proizvodnjom hrane prodala je 15.000 hektara močvarnog zemljišta državnim i saveznim organima, kao i privatnim fondacijama koje su pokrenule proces vraćanja slanih bara u prvobitno stanje za šta procjenjuju da će im biti potrebno barem 30 godina.

Dnevna doza geografije

Nemate pravo da postavite komentar