19
Fri, Apr

U svijetu

Veliki okenaski put nalazi se na listi australijskih nacionalnih blaga, a mnogi ga smatraju i najdužim ratnim spomenikom na svijetu.

Veliki okenaski put nalazi se na listi australijskih nacionalnih blaga, a mnogi ga smatraju i najdužim ratnim spomenikom na svijetu.

12Izgradnja Velikog okeanskog puta (Great ocean road), za koji kažu da pruža najveći užitak vožnje na svijetu, započeta je odmah nakon Prvog svjetskog rata i trajala je punih 13 godina. Osim simboličnog i ekonomskog značaja, izgradnja puta je obezbijedila radna mjesta mnogim nezaposlenim Australijancima tokom teških godina Velike depresije. 

Pored toga što pruža jedinstven panoramski 34pogled, ova saobraćajnica je i spomenik posvećen žrtvama Prvog svjetskog rata, a u njenoj izgradnji je učestvovalo tri hiljade vojnih povratnika.

Putni pravac, dužine od 243 kilometra, proteže se duž Južne obale Australije i ručno je prokopan kroz krševitu i gustom šumom obraslu obalu.

Neki od najljepših krajeva i nacionalnih parkova Australije nalaze se tik uz ovaj putni pravac. Put prolazi kroz nacionalni park Grejt otvej (Great Otway) i njegovu veliku šumu, da bi potom izbio na čuvenu formaciju krečnjačkih stijena, koja oduzima dah, poznatu pod imenom "Dvanast apostola".

To su monumentalni krečnjački stubovi koji su nekada bili integralni dio stjenovite obale, ali su se vremenom i erozivnim procesima izdvojili od nje i sada usamljeni izranjaju iz zatalasane vode okeana.

Nemate pravo da postavite komentar