26
Fri, Apr

U svijetu

Džajpur je glavni grad indijske države Radžastan.

Džajpur je glavni grad indijske države Radžastan.

DzajpurDzajpur2Nalazi se na sjeverozapadu Indije, 240 km od Delhija. Poznat je i pod imenom Ružičasti grad. U državi Radžastan ružičasta je boja gostoprimstva, zato je maharadža Man Sing II 1876. godine naredio da se, u čast dolaska princa od Velsa, svaka kuća Džajpura okreči upravo ovom bojom. Od tada pa do sada čuva se autentični roze Dzajpur3Dzajpur4izgled ovog grada. U to vrijeme, grad je imao oko 100.000 stanovnika, dok danas broji preko 3 miliona, a samo je poslednjih desetak godina uvećan za 750.000.
Grad je osnovao 1728. maharadža Džaj Sing II, vladar Ambera. Nalazio se u Džajpur državi, koja je osnovana mnogo ranije oko 1128. Među urbanistima se smatra jednim od najbolje planiranih gradova. Dok je većina gradova toga doba građena haotično, maharadža se pridržavao principa hindu teorije arhitekture. Grad je građen sa Dzajpur6širokim ulicama. Bio je podijeljen u šest četvrti. Četvrti su dalje bile razdijeljene pravilnom Dzajpur5mrežom ulica. Kompleks palata zauzimao je čitavu jednu četvrt, gdje se nalazi Hava Mahal ili palata vjetrova, vrtovi, malo jezero. Tokom britanske vlasti, Džajpur je bio glavni grad Džajpur države, koja je postojala od XII vijeka do indijske nezavisnosti 1947. 
Glavne industrije su bile obrada metala i mermera koje su nastale zahvaljujući umetničkoj školi. Džajpur je postao glavni grad indijske države Radžastan. 
Džajpur je centar i moderne i tradicionalne industrije. U gradu je razvijena prerada plastičnih masa i tekstilna industrija. Tradicionalna industrija pravljenja ukrasa značajna je za izvoz. Izvoze se nakiti, obrađeno drago kamenje, mermerni kipovi, zanatski proizvodi, vuneni i svileni ćilimi, ručni tekstilni proizvodi. 
Ovaj grad je muzej na otvorenom zbog svoje istorije o kojoj svjedoče spomenici, hramovi, palate, tvrđave, kapije, tornjevi, trgovi... U njemu možete naći i brojne radnje sa sjajnim ručnim radovima, juvelirnice, galerijice i razne interesantne trgovine.

   Dzajpur7Dzajpur8Turističke znamenitosti grada su:

Hava Mahal (Palata vjetrova) - ova petospratnica sagrađena 1799. u obliku krune boga Krišne, sva je od crvenog i ružičastog kamena pješčara. Veliki dio zdanja zatvoren je za javnost, ali posjetioci mogu da zavire u maharadžinu spavaću sobu, koja je pomoću tajnih prolaza bila povezana sa odajama njegovih brojnih žena i konkubina. Fasada koja se vidi sa ulice je u suštini ogroman niz balkona, to jest 953 prozora koji su bili namijenjeni damama u kraljevskom dvoru da neopaženo posmatraju ulicu i prolaznike. Kraljevska porodica Džajpur je tokom svoje vladavine, takođe koristila palatu kako bi se sklonila od velikih vrućina tokom ljetnje sezone. Neobično dizajnirana fasada prozora je pružala fantastičnu ventilaciju i konstantni povjetarac u palati.

U centru je i Gradska palata, zapravo kompleks koji se sastoji od kuća i rezidencija sa baštama i dvorištima. Pored palate žive potomci nekadašnjeg maharadže koji i danas u njoj organizuju svečane prijeme.

Dzajpur9Dzajpur10Amber palata - tvrđava, udaljena je 10 km od centra grada, na vrhu brda je a najinteresantnije je do nje stići na slonovima koji odlično poznaju put. Ranije, njeno podnožje bilo je okruženo jezerom koje je, nažalost, presušilo. Gradnju palate u XVI vijeku započeo je maharadža Man Sing, a Džaj Sing je kasnije znatno proširio zamak. Čuvena je po mješavini hindu i islamske arhitekture, i veoma je bogato ukrašena slonovačom, ogledalima, staklom i izuzetnim slikama. Unutar zidina su vrtovi, sale za javnu i dvorsku publiku, zenani i haremi.

Džajgar tvrđava se nalazi na brdu iznad Amber palate. Ima ogromnu kolekciju srednjovejkovnih topova, od kojih se jedan smatra najvećim topom na svijetu na točkovima.

Džal Mahal - Vodena palata koja se nalazi na centru jezera Man Sagar. Niko ne zna kada je tačno izgrađena, a pretpostavlja se da je stara najmanje 300 godina, jer je sigurno sagrađena prije brane koja se danas nalazi na jezeru. Prva četiri sprata palate su potopljena, a kada je vodostaj visok iznad površine viri samo posljednji sprat. Palata je renovirana za posjetioce i osvijetljena je noću.

Džantar Mantar - opservatorija od Džaj Singa čije betonske građevine na prvi pogled djeluju čudno ali pomoću njih tačno je računanje vremena u odnosu na položaj sunčeve sjenke, određivanje horoskopa ili položaj planeta na nebu.

Ružičasti grad je opasan zidinama unutar kojih je nekada bio smješten citav grad a sada se prostire daleko izvan kapija.

Po turističkoj posjećenosti, Džajpur je jedan od vodećih gradova u Indiji. Klimatski se u Džajpuru izmjenjuju tri razdoblja, ljeto, razdoblje monsuna i zima. Ljeta traju od aprila do jula i obilježena su vrlo visokim temperaturama. U julu započinje razdoblje monsuna s čestim i jakim olujnim nevremenima. Najbolje vrijeme za posjetu Džajpuru je tokom zime, počevši od novembra. Zime su ugodne i nisu jako hladne.

Dnevna doza geografije                                        

Nemate pravo da postavite komentar