25
Thu, Apr

U Crnoj Gori

Mamula (u pomorskim kartama uglavnom uvedeno kao Lastavica) je malo ostrvo u Jadranskom moru, u Crnoj Gori, na ulazu u Bokokotorski zaliv.

Mamula (u pomorskim kartama uglavnom uvedeno kao Lastavica) je malo ostrvo u Jadranskom moru, u Crnoj Gori, na ulazu u Bokokotorski zaliv.

mamula sadNalazi se u hercegnovskom dijelu zaliva, između poluostrva Luštica i Prevlaka, 6,3 km udaljeno od Herceg Novog.

U vrijeme dok je ovaj dio primorja bio pod vlašću Mletačke republike, ostrvo je bilo poznato i kao Rondina. Kružnog je oblika, prečnika 200 metara.

mamula1

Oko 80% površine ostrva zauzima tvrđava, koju je 1853. godine izgradio austrougarski general Lazar Mamula (1795-1878).

Tvrđava je zajedno sa utvrđenjima Arza na Luštici i Fortom prevlaka na rtu Oštro (Prevlaka) imala važan strateški značaj u odbrani Boke.

Tokom oba svjetska rata tvrđava je služila kao ozloglašeni zatvor poznat po okrutnosti (Kampo Mamula). Tokom Drugog svjetskog rata na njemu su Italijani smjestili koncentracioni logor, u kome je utamničeno ukupno 2300 ljudi od čega je 130 ubijeno.O koncentracionom logoru, u kome je za vrijeme Drugog svjetskog rata, bio zatočen veći broj lica srpskog porijekla sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore , govori i film Kampo Mamula iz 1959. godine, režisera Velimira Stojanovića.

Danas tvrđava propada, a nijedan projekat oživljavanja ove potencijalne turističke atrakcije do sada nije sproveden u djelo. Mamula je obavezna destinacija za jednodnevne izlete turističkim brodićima iz Herceg Novog i okolnih mjesta.

 

Nemate pravo da postavite komentar