25
Thu, Apr

Ostali sportovi

Jedna od najefikasnijih vježbi za mišiće cijelog tijela zapravo može da vam naškodi, tvrde istraživači.

Jedna od najefikasnijih vježbi za mišiće cijelog tijela zapravo može da vam naškodi, tvrde istraživači.

daska1Izdržaj ili na engleskom "plank" (u prevodu "daska"), jedna je od najefikasnijih vježbi za jačanje trbušnog zida, pa čak i karličnog dna. Vježbanjem svih tih mišića dobijate ne samo bolji izgled struka, nego i stabilnu podršku za kičmu. 

Međutim, neki stručnjaci smatraju da izdržaj ne bi trebalo da se radi duže od 10 sekundi bez pauze. 

"Možete povećati izdržljivost mišića abdomena i tako što ćete držati položaj deset sekundi, zatim se opustiti, pa ponoviti izdržaj tri puta, zatim dva i potom jednom", kaže Stjuart Mekgil, profesor kičmene biomehanike na Univerzitetu Vaterlo u Kanadi. 

daska"Taj pristup je mnogo bolji, naročito za ljude koji pate od bolova u kičmi". 

Predug izdržaj može izazvati bol, jer sa zamorom mišića, stomak počinje da se opušta i povećava pritisak na donji dio leđa. 

"Ako ste mladi i u formi, ne bi trebalo da radite izdržaj duže od jednog minuta, jer posle toga svejedno nećete imati nikakve koristi", kaže Mekgil. 

Neki stručnjaci takođe tvrde da predug izdržaj može dovesti do problema sa krvnim pritiskom, što može biti vrlo štetno za ljude koji već imaju neko kardiovaskularno oboljenje. 

"Preporučio bih oprez i za one sa viškom kilograma", kaže fizioterapeut Tim Alardis. "Za njih je bolje da rade izdržaj na koljenima". 

Ako možete da držite izdržaj duže od 60 sekundi, to vjerovatno znači da taj položaj za vas više nije izazov. Međutim, umjesto da produžavate vježbu, unesite druge varijacije u svoju rutinu. Recimo, radite bočni izdržaj.

 

Nemate pravo da postavite komentar