01
Wed, Feb

Zoo

Ostrvo Rotnest blizu Perta u Australiji je primarni dom kuoke, vrste tobolčara (lat.Setonik brachiurus).

Ostrvo Rotnest blizu Perta u Australiji je primarni dom kuoke, vrste tobolčara (lat.Setonik brachiurus).

002 quokka

Kuoke imaju okrugla, kompaktna tijela dužine 40-54 cm. Prekriveni su kratkim, grubim smeđe-sivim krznom i imaju male zaobljene uši i crni nos.

Rani holandski istraživač Vilem de Vlaming prvi je uočio ove neobične životinje kada je stigao 1696 na ostrvo Rotnest. On je nazvao ostrvo „Rattennest“ (holandski za „pacovsko gnijezdo“), koje je kasnije prilagođeno Rotnestu.

Osim ostrva Rotnest, male grupe kuoka takođe naseljavaju kopno u zapadnoj Australiji, kao i Ćelavo ostrvo, malo ostrvo na jugozapadu. Grupe kuoka žive na teritorijama koje brane dominantni mužjaci. Često žive u visokoj travi u blizini izvora vode. Kuoke takođe mogu da se penju na drveće!

Kuoke su biljojedi koji se uglavnom hrane noću. Pored trave jedu lišće, stabljike i koru mnogih biljaka. Ako je potrebno, mogu da prežive dugi vremenski period bez hrane ili vode živeći od masti uskladištene u njihovim repovima.

Na kopnu, kuoke se mogu razmnožavati tokom cijele godine, ali na ostrvu Rotnest se razmnožavaju samo od januara do avgusta. Ženke mogu da rađaju dva puta godišnje.

Mala kuoka živi u majčinoj torbi šest mjeseci. Kada napusti kesu oslanja se na majku još dva meseca. Sa 1,5 godine, kuoke su dovoljno stare da imaju svoje bebe. U divljini, kuoke mogu da žive do deset godina.

U nastavku pogledajte kompilaciju zanimljivih video snimaka sa kuokama: