18
Sat, May

Priroda

 

 

Da li je u vrijeme Nemanjića na Zlataru bilo rudnika zlata koji su mu podarili ime, niko još nije potvrdio.

 

 

Da li je u vrijeme Nemanjića na Zlataru bilo rudnika zlata koji su mu podarili ime, niko još nije potvrdio.

zlatarAli, oni koji su bar jednom bili na ovoj planini potvrdiće da Zlatar danas sigurno ima svoja zlata - nepregledne, moćne četinarske šume, tri jezera, meandre Uvca, livade prošarane raznobojnim poljskim cvijećem, blagotvoran vazduh bogat terpentinom i ozonom... Tu su i beloglavi supovi, Ušačke pećine, mnogobrojne srednjovjekovne srpske svetinje, ... Ovo su samo neki od pregršt razloga zbog kojih, sve više namernika pohodi Zlatar, planinski biser jugozapadne Srbije.

25 planina zlata 2

U ovom ekološkom raju, turisti uživaju tokom cijele godine, a ljeti je idealno mjesto za bijeg od tropskih vrućina, prije svega zbog prijatnih dnevnih temperatura i prohladnih noći, ali i zbog mogućnosti aktivnog odmora i šetnji tokom kojih se na svakom koraku potvrđuje da Zlatar nije slučajno proglašen vazdušnom banjom. Da je ova planina melem za srce i dušu.

25 planina zlata 3Jedna od najvećih atrakcija Zlatara, koja poslednjih godina mami sve više turista je krstarenje kanjonom Uvca, kroz čuvene, slikovite meandre čije litice su dom beloglavih supova. Ovim gospodarima neba, sa rasponom krila i do tri metra, kanjon Uvca je najveće stanište na Balkanu. Supovi su, kažu Zlatarci, najbolji "garant" da je priroda u ovim krajevima netaknuta.

zlatar1Pregrađivanjem Uvca, nastala su i tri akumulaciona jezera - Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Na obalama Zlatarskog i Radoinjskog jezera uređene "pontonske" plaže, koje ljeti, dnevno, zaposjedne i po nekoliko hiljada kupača. Oni drugi, željni plivanja "u miru" i uživanja u ljepotama prirode, kupališta pronađu uzvodno na Zlatarskom jezeru, na plažicama u okruženju smrča i breza.

Korito Uvca "skriva" i do sada najveći pećinski sistem u Srbiji - Ušačke pećine. Dug je 6.185 metara, a čine ga dvije pećine i jedna jama čiji su kanali međusobno povezani. Najveća je Ušačka pećina koja ima dva ulaza, prvi u selu Gornje Lopiže, a drugi međ liticama Uvca. Malo manja je Ledena pećina, dok je najmanji ali i najinteresantniji dio ovog pećinskog sistema jama Bezdan. 

zlatar12U ljepotama Zlatara "baterije pune" i hiljade šetača. Za njih je uređeno više od 33 kilometra pješačkih staza. Vode ih one do najljepših, skrivenih kutaka zlatne planine. Do Vodene poljane, Golog brda - najvišeg vrha Zlatara na 1.627 metara iznad mora, Vilova, Komarana, Rastoka, Tikve, Kamenice... Uživanje u beskrajnim vidicima, mirisnim livadama i šumskim izazovima, kako kažu, dugo se pamti i najbolja je pozivnica da se ponovo dođe.

"META" BICIKLISTA

Zlatar je, posljednjih godina, odredište i mnogobrojnih biciklista. Ovde ih čeka veliki izazov - gotovo 100 kilometara biciklističkih staza. Željni adrenalinske vožnje po planinskim stazama, ljubitelje ovog sporta, stižu i do manastira Mileševe, Uvačkog jezera, etno-sela "Štitkova", i dalje do Peštera.

ADRENALIN PARK

Ne zaboravlja Zlatar ni goste avanturističkog duha. Za najizdržljivije i najhrabrije izgrađen je adrenalin parku na Babića brdu, jednom od najpoznatijih i najpristupačnijih obronaka Zlatara. Park od platformi na drveću, između kojih su prepreke, drugi je po veličini u Srbiji. Pogodan za sve željne rekreacije, vježbe, ali i nadmetanja.

Nemate pravo da postavite komentar