25
Thu, Apr

Priroda

Indija se nalazi u Južnoj Aziji i zauzima njen najveći dio, pa se često kao sinonim za ovaj dio Azije koristi naziv „Indijski potkontinent“.

Indija se nalazi u Južnoj Aziji i zauzima njen najveći dio, pa se često kao sinonim za ovaj dio Azije koristi naziv „Indijski potkontinent“.

asam indija

Po površini je sedma zemlja na svijetu, a graniči se sa Nepalom, Kinom i Butanom na sjeveru, Bangladešom i Mijanmarom na istoku i sa Pakistanom na zapadu. Svoje ime dobila je po starom persijskom nazivu rijeke Ind – Sindu.

Ako pogledate mapu Indije, na krajnjem sjeveroistoku možete vidjeti istureni dio, koji se proteže u blizini Bangladeša i prelazi granice ove zemlje zalazeći u jugoistočnu Aziju. Tu je smješten jedan od najljepših ali i najmanje posjećenih krajeva Indije. Ovaj dio čini sedam republika -.takozvanih sedam sestara a to su: Asam, Arunačal Pradeš, Manipur, Megalaja, Mizoram, Nagaland i Tripura.

megalaja indija

Najveća među „sestrama“ je republika Asam. Ovaj dio Indije dugo vremena je bio zabranjen za turističke posjete zbog osjetljivih spoljnih granica sa Bangladešom i Kinom, da bi posljednjih nekoliko godina bio otvoren za posjetioce. Sličnu sudbinu dijele i ostale republike, od kojih su još Megalaj i Tripura otvorene, a preostale četiri su nažalost i dalje van dometa kada su turističke posjete u pitanju.

Asam

Ukoliko je određeno vrijeme proveo u Indiji, dolazak u Asam posjetiocu daje osvježavajući osjećaj kao da je na trenutak istupio i ušao u drugi svijet. Tu je sve drugačije, mirisi, ljudi, priroda, boje. Glavni grad Asama je Gauati – veliki, bučni, prašnjavi grad, ali to ne umanjuje njegovu ljepotu, jer mu lokacija – na obali rijeke Bramaputre daje posebnu moć i draž. Ovdje su jutra magična, a pogled na rijeku je veličanstven i ostavlja bez daha. Ako se malo udaljite od samog centra grada imaćete priliku da vidite plodne ravnice, živopisna sela u kojima se život odvija u dvorištima kuća od bambusa, na pirinačnim poljima i plantažama čaja.

tripura indija
Megalaja

Kao što ste već pročitali, Megalaja je smještena na sjeveroistoku Indije, a njeno ime znači boravište oblaka i poznata je kao zemlja sa najvećom količinom padavina u Aziji. Grad Čerapundži koji se nalazi južno od glavnog grada Šiponga koji je do nedavno držao svjetski rekord po tom pitanju, a sada je to selo Mavsinram. Ovdje najviše kiše padne tokom ljetnjih mjeseci, a kišobran je postao nezaobilazan rekvizit za stanovnike ovog grada, ali i za turiste koji se odluče da obiđu ovo područje. Uprkos padavinama stanovnici ove države se ne žale, jer je to postao dio njihove svakodnevnice, a za rad na poljima osmislili su zanimljiv oklop od trske koji ih štiti. Iako ovom području zbog padavina turizam dugo nije bio naklonjen, danas se sve više ljudi odlučuje da ga posjeti i obiđe.

 Tripura 


Okružena je sa sjevera, zapada i juga Bangladešom, a sa ostatkom Indije povezana je preko republika Asam i Mirozam. Tripura je dosta brdovita, ali najveći dio stanovništva živi u nizijama. Poljoprivreda je najvažnija djelatnost , a čaj i sirova guma predstavljaju najznačajnije poljoprivredne proizvode. Ona je bogata raznim vrstama šuma koje obiluju kvalilitetnim vrstama drveta.

Nemate pravo da postavite komentar